АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАРКЕТЛИНКС: ГЕРБ - 28 %, БСП - 21 %, СЛАВИ ТРИФОНОВ - 8 %

Електорални нагласи
12.06.2020 / 09:57

Управляващата партия ГЕРБ е увеличила значително преднината си пред БСП, заради "силната роля на партията и на премиера, в частност, за преодоляване на кризата (с коронавируса)". Това сочи изследване на социологическата агенция "Маркет линкс", проведено съвместно с bTV и представено от социолога Добромир Живков. То е направено сред 995 лица в периода 27 май - 3 юни. Докато през януари-февруари ГЕРБ и БСП са били практически изравнени, сега разликата между тях е 7% (28 срещу 21). Това се дължи и на факта, че опозицията няма чак толкова медийно присъствие по време на кризата с коронавируса.

ДПС е стабилна с 8%, но, според изследването, партията на Станислав "Слави" Трифонов - "Има такъв народ", също събира 8% подкрепа. ДБ би събрала 7% подкрепа, ако сега има избори, докато ВМРО - едва 3%.

"Има такъв народ" има сериозен потенциал да бъде част от следващия парламент", твърдят авторите на изследването.

Според Добромир Живков, нагласите на българските граждани се променят в позитивна посока, макар все още да не са достигнали "този оптимизъм за това как се развива държавата", който се е наблюдавал в края на 2019 г.

„В ситуация на икономическа криза вследствие на вируса виждаме, че резултатите по-скоро се обръщат. Докато през предишните месеци позитивизмът беше преобладаващ, то сега притесненията от това как всяко домакинство ще посрещне идващите месеци са реални“, коментира Живков.

Налице е повишаване на доверието в институциите особено в държави, които минаха по-леко през първите три месеци на кризата. И в България се отчита такова повишение.

„Виждаме повишаване на доверието в правителството с 5 до 7%, в съдебната система, както и в Народното събрание с 6-7%“, обясни социологът.

Източник: бТВ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев