АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БУРНИ ДЕБАТИ И РАЗНОБОЙ В КОАЛИЦИЯТА ЗАРАДИ ДОБРОВОЛЦИТЕ КЪМ МВР

Красимир Каракачанов
10.06.2020 / 20:24

След бурни дебати в пленарната зала мнозинството отхвърли предложенията в закона за МВР, с които се предвиждаше създаването на доброволни формирования за оказване на съдействие на полицейските органи.

Текстовете бяха предложени от коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти", като бяха подкрепени и от представители на ГЕРБ, но не събраха необходимото мнозинство.

Срещу създаване на доброволни формирования се обявиха и от БСП, и ДПС.

Промените в Закона за МВР предвиждаха създаване на доброволни отряди, които да помагат на полицията, особено в по-малките населени места.

Предвиждаше се да се изготвят списъци с доброволците и при нужда те да бъдат ползвани с решение на директора на областната дирекция на полицията, за да подпомогнат работата на полицаите.

Патриотите изтъкнаха, че идеята е залегнала в коалиционното споразумение с ГЕРБ. Маноил Манев от ГЕРБ защити създаването на подобни звена.

"Тези хора, които доброволно са се записали в този списък, могат да се ползват като доброволци по време на операциите, иначе не бих се подписал под такова нещо".

От ДПС категорично отхвърлиха създаването на доброволни формирования в помощ на полицията. Депутатът Ахмед Ахмедов заяви:

"В едно малко населено място чрез тези доброволчески отряди ще се създаде едно двувластие и тогава хората в населеното място ще се чудят отново къде е държавата".

ДПС не са единствената парламентарна група, която не подкрепя промените в Закона за МВР за създаване на доброволчески отряди, отбеляза още Ахмедов:

"Освен ДПС, против създаването на тези доброволчески отряди бяха и БСП, бяха и „Воля“, също така мисля и голяма част от парламентарната група на ГЕРБ. Ние считаме, че това не е нормално - да се създават такива доброволчески отряди. Това е практика на тоталитарните режими. Няма какво друго да добавя".

От БСП също не се съгласиха доброволци да проверяват документи. Народният представител Росен Малинов заяви:

"Това е абсолютно несериозно. Вижте, даваме правомощия, които не трябва да се дават. По този начин се опорочава идеята, опорочава се една идея, която не е лоша."

Юлиан Ангелов от „Обединени патриоти“ реагира бурно:

"Че именно БСП и ДПС са "за" това битовата престъпност в България да продължи да безчинства в малките населени места."

Последва прекъсване на заседанието по искане на ДПС, а след възобновяването му тестовете бяха отхвърлени.

Промените в Закона за МВР създадоха напрежение между коалиционните партньори в управлението.

От парламентарната група на "Обединени патриоти" упрекнаха ГЕРБ в съвместни действия с ДПС. Съпредседателят на групата Искрен Веселинов заяви:

 

"ГЕРБ днес предпочетоха да се съобразят с инсинуациите на ДПС, отколкото с нещо, което е минало абсолютно всички нива на коалиционно съгласуване. В това отношение ние задаваме въпроса към ръководството на политическа партия ГЕРБ - има ли промяна в предпочитания от тях партньор за управление.

ГЕРБ занапред ще изпълняват ли коалиционните си споразумения с нас, или ще продължат да бонифицират ДПС и да им вършат услуги, които не им се полагат".

По думите на Искрен Веселинов управляващата партия има време да преосмисли решението си, в противен случай „коалицията ще се разпадне“:

"За нас това е възлово, идеологическо, борбата с битовата престъпност е един от основните приоритети на това правителство, затова сме се хванали с ГЕРБ.

Казвам, че за нас това е денонсиране на споразумението. Имат време да се поправят, имат време да го гласуваме отново този закон. Ако не се случи това, очевидно нашите пътища се разделят".

Доброволците трябва да бъдат ограничени до пожарната и аварийна безопасност и издирването на бедстващи лица, смята вътрешният министър Младен Маринов, който бе в Народното събрание за гласуването на закона:

„Аз като професионалист винаги съм заявявал, че доброволчеството е хубава форма за подпомагане дейността на Министерство на вътрешните работи, но винаги съм уточнявал, че приемам тя да бъде прилагана по отношение на пожарната безопасност.

По отношение на използване на доброволни отряди за извършване на полицейски действия смятам, че ние трябва да вървим в друга посока - да укрепваме състава на МВР с полицейски служители, да използваме технически средства, да повишаваме нашата мобилност“, коментира Младенов.

Предсрочни избори никога не са изключени, но са малко вероятни, смята вицепремиерът Томислав Дончев:

„Дори някой да има конюнктурна полза от предсрочни избори мисля, че държавническото решение е да се изчака до следващата година, когато са редовните избори“.

 

Нашите партньори от ГЕРБ отново заприличаха повече на партньори на ДПС и не ни подкрепиха в предложението ни за доброволните отряди. „Защо?“, пита заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов в своята страница във „Фейсбук“.

 

„Колеги, искате ли да отидем при хората в плевенските, сливенските, ямболските, монтанските, видинските, старозагорските села и да ги попитаме искат ли доброволни отряди и могат ли повече да живеят при тази ширеща се битова престъпност. Всички други тънки политически сметки са от лукавия“, коментира още той.

Според него възможността гражданите да се сдружават, за да пазят здраве, живот и собственост и за да си помагат, е добре позната по света.

„У нас обаче някой днес се уплаши. Нашите партньори от ГЕРБ отново заприличаха повече на партньори на ДПС и не ни подкрепиха в предложението ни за доброволните отряди. Идеята за доброволни отряди, които да защитават гражданите в малките населени места, които са подложени на ежедневен тормоз, насилие и грабежи, е залегнала в програмата за управление на ГЕРБ и „Обединените патриоти“. И въпреки че две години този текст се размотаваше по всякакви комисии и се отлагаше, най-накрая беше приет – и на първо четене, и в съответните парламентарни комисии, пише Каракачанов.

„И буквално десет минути преди текстът да бъде гласуван в парламента, след добре режисирано шоу от страна на ДПС, ГЕРБ биха отбой и отхвърлиха предложението на собствените си коалиционни партньори, с които управляват. Само си представете какво ще стане у нас, ако започнат бунтовете на развилнели се граждани като в САЩ. Не е ли редно тогава да можем да помогнем на полицията, на прокуратурата, на държавата си!?“, продължава с критиките той.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев