АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ ЗАВЕЖДА ДЕЛО В СЪДА НА ЕС ЗАРАДИ ПАКЕТ „МОБИЛНОСТ“

Росен Желязков
10.06.2020 / 20:03

България ще заведе дело в съда на Европейския съюз в Люксембург, ако пакетът „Мобилност“ бъде приет от Европейския парламент, заяви транспортният министър Росен Желязков.

Той добави, че страната ни търси съмишленици сред останалите страни членки, обявили се срещу спорните промени в сектора на международния превоз.

Финалното гласуване на пакета се очаква на 8 юли.

„Ако на 8 юли бъде гласувано в пленарна зала, до края на месеца е много вероятно да бъде публикувано в официалния вестник на Европейския съюз, от който момент имаме 2 месеца да заведем този иск. Този иск може да бъде заведен от България и да се присъединят към него другите държави от групата на единомислещите. Може самият иск да бъде колективен, тоест ако приемем, че на 8 юли имаме решение на парламента, някъде около септември ще депозираме иска в Люксембург“.

Желязков допълни, че заради заложените в пакета „Мобилност“ промени за транспортния бранш се наблюдава тенденция български транспортни фирми да се регистрират в чужбина.

В понеделник ресорната комисия в Европейския парламент отхвърли внесените от българските евродепутати поправки за връщането на камиона в страната, в която е регистрирана фирмата, както и за седмичната почивка на водачите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев