АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГАЛЪП ИНТЕРНЕШЪНЪЛ: ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИ СЕ СТРАХУВАТ ОТ ЗАРАЗА С COVID-19

"Галъп интернешънъл"
10.06.2020 / 20:30

Половината от българите се страхуват, че те самите или член на тяхното семейство може да се зарази с коронавируса, но в същото време 58 на сто са на мнение, че заплахата от Covid-19 е преувеличена. Това сочи изследване на "Галъп интернешънъл".

Непосредствено преди обявяването на извънредните мерки у нас още повече хора намираха заплахата за преувеличена – 72% в средата на март. По-късно, явно дойде и по-трезв поглед, който е налице и сега, коментират от "Галъп интернешнъл".

72% смятат, че заплахата от коронавирус у нас е вече под контрол, 24% обаче са на обратното мнение. Данните предхождат новините за огнища на заразата в някои градове.

Според 77% от хората правителството се справя добре в борбата с Covid-19

Общо 77% са по-скоро съгласни или напълно съгласни, че правителството се справя добре с коронавируса. България остава показателна за световната тенденция властите да получават допълнителна ситуативна подкрепа във връзка с коронавируса.

В същото време сериозно мнозинство от 83% осъзнава, че всеки един сам носи отговорността за здравето си, а не правителството.

64% казват, че ограничават посещения на кино, театър, концерти. 55% казват, че ограничават ходенето по заведения; също толкова – по молове и по спортни събития; пътувания в страната и събирания ограничават по 54%; 41% казват, че по възможност се стремят да ограничават и излизането от къщи.

Разбира се, повечето от тези отговори съдържат и доза декларативност, но в същото време показват, че има обществена съзнателност. Последното става особено важно сега, когато има опасения заради появяващи се огнища на инфекция.

51% от запитаните свидетелстват, че доходите им са намалели заради коронавируса.

61% очакват нормализация на живота у нас до края на годината, а 35% са противоположни очаквания.

В тези данни обаче вероятно личи повече надежда, отколкото прогноза, коментират от "Галъп интернешнъл".

Българите очевидно вече търпят сериозни загуби заради кризата и се уповават на скорошна нормализация.

Данните са от подобни бързи телефонни сондажи и служат най-вече за формулиране на хипотези в динамично променяща се среда. Текущата вълна е 8 поред и е проведена в периода между 4 и 7 юни 2020 г. сред 850 пълнолетни българи, допълват от "Галъп интернешнъл"

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев