АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРЪМП ОБЯВИ, ЧЕ ЩЕ ИЗВАДИ АРМИЯТА НА УЛИЦИТЕ

02.06.2020 / 08:12

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп нареди разполагането на хиляди тежко въоръжени войници и служители на правоохранителните органи за прекратяване на насилието в американската столица и другите градове, където избухнаха безредици. Тръмп заяви, че след насилието, грабежите и пожарите във Вашингтон – стриктно ще бъде прилаган полицейски час, започващ от 19 ч. източно-американско време. Полицейски час беше въведен и в Ню Йорк. Междувременно излезе съдебномедицинска експертиза за смъртта на Джордж Флойд, чиято смърт доведе до размириците. Според нея афроамериканецът е починал вследствие на спиране на сърцето и дишането, утежнено от способите за усмиряване, използвани от правоохранителните органи и натиска върху шията му. В кръвта му също така са открити следи от наркотици. А независими специалисти, които са били наети от семейството на Флойд, са установили, че той е починал от задушаване, съобщиха паралелно адвокатите на фамилията.

Вълната от граждански бунтове в САЩ ескалира към все по-голямо насилие и грабежи. Тази нощ бяха ограбени магазини по най-популярната търговска улица в Ню Йорк - Пето авеню на Манхатън. Очевидци са заявили, че има "неконтролируемо" количество грабежи, като в магазините са нахлули стотици хора. Има информации, че хората, разграбващи стоките, не са се притеснили особено от присъствието на дошлите полицаи.

Пред Белия дом протестиращи бяха разпръснати със сълзотворен газ. Причината се оказа желанието на Доналд Тръмп да позира за снимка пред близката църква "Сейнт Джон", която е пострадала при вълненията. Това веднага предизвика остро недоволство срещу американския президент. Сред критикуващите се включи кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън, който коментира: "Той пръска със сълзотворен газ мирни протестиращи и изстрелва гумени куршуми. За снимка."

Доналд Тръмп обяви, че разполага с хиляди тежко въоръжени войници и служители на правоохранителните органи за прекратяване на насилието в столицата. Той се зарече да направи същото и в другите градове, ако кметовете и губернаторите, не си върнат контрола над улицата и откажат да изпълнят препоръката му да разположат Националната гвардия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Кметовете и губернаторите трябва да осигурят изключително засилено присъствие на правоохранителните органи, докато насилието не бъде прекратено", каза Тръмп в реч от Розовата градина на Белия дом, докато същевременно по думите на очевидци властите са разпръсвали мирен протест със сълзотворен газ и гумени куршуми само на няколко пресечки оттам.

"Ако град или щат откаже да предприеме необходимите действия за защита на живота и имуществото на своите жители, то аз ще разположа армията на Съединените щати и бързо ще реша проблема вместо тях", добави той.

По-рано Тръмп призова щатските губернатори с твърда ръка да се справят с гражданските бунтове в страната и изрази остро недоволство от предприетите досега мерки, предаде Би Би Си. Той настоява за това в конферентен разговор с щатските ръководители днес, а тв каналът Си Би Ес нюз разпространи аудиозапис от него. "Трябва да доминирате, ако не доминирате, си губите времето. Те ще ви смачкат, ще изглеждате като мижитурки. Трябва да доминирате", заявява Тръмп. "Трябва да арестувате, трябва да проследявате хората, да ги хвърляте в затвора за 10 години и никога повече няма да станете свидетели на подобни неща", съветва губернаторите президентът на САЩ.

Доналд Тръмп определя бунтовете, предизвикани от смъртта на афроамериканеца Джордж Фройд в Минеаполис, като"война в определен смисъл", твърди в. "Ню Йорк таймс".

Бунтовете в САЩ срещу полицейското насилие обхванаха над 70 града. Масовите размирици продължиха седма поредна нощ, като се наложи Националната гвардия да изпрати войници в 26 щата и в столицата Вашингтон, където пред Белия дом се събраха тълпи от демонстранти. Според CNN Тръмп е бил скрит за 1 час в бункер в петък вечерта по време на големи протести пред Белия дом. Това са най-големите граждански протести след убийството на Мартин Лутър Кинг през 1968 г.

Полицейски час е въведен в повече от 40 американски града, но хората изобщо не се съобразяват с него и излязоха по улиците. До сериозни сблъсъци с органите на реда се стигна в Ню Йорк, Чикаго, Филаделфия и Лос Анджелис, където полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне развилнялата се тълпа. Демонстрантите пък палиха полицейски коли, хвърляха камъни и чупиха витрини на магазини. В Ню Йорк са задържани поне 350 души. Във Филаделфия мародери грабят от разбитите магазини. Това се е случило и в Санта Моника, щата Калифорния. Двама души са убити в Дейвънпорт, щата Айова, при избухнали престрелки по време на демонстрации. Ранен е полицай. Един човек е убит в Луисвил, щата Кентъки, докато полицията и Националната гвардия се е опитвали да прогонят демонстранти от паркинг. Избухнала е престрелка между протестиращите и органите на реда. В ход е разследване за изясняване на обстоятелствата около инцидента.

"В САЩ има повече от 30 български полицаи, които работят в различни щати. Аз имам информация за трима леко ранени при безредиците в последните дни. Нараняванията не са сериозни, хората се възстановяват", това съобщи в Сутрешния блок на БНТ журналистът от Чикаго Елена Цанева.

Българската общност запазва спокойствие засега, допълни тя.

По думите й, напрежението в САЩ е доста сериозно. Протестите са започнали с желанието да са мирни, но към тях са се включили други хора, за които се счита, че са провокатори. Те започнали да грабят, да рушат и крадат от магазините и това ескалира в друг вид напрежение, разказа журналистът.

Тя допълни още, че протестиращите срещу расизма са срещу безредиците и се дистанцират от тези групи. Някои от тях сутрин дори ходят да помагат на полицията за разчистване на вандалските действия.

Източници: бТВ, "Сега", dnes.dir.bg, БНР

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев