АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

2 – ЮНИ ДЕНЯТ НА ХРИСТО БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТА

Христо Ботев
02.06.2020 / 08:01

Със сигнал на сирени в цялата страна точно в 12 часа отбелязваме Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта. Навършват се 144 години от гибелта на поета-революционер във Врачанския Балкан. Традиционното всенародно поклонение на връх Околчица тази година се отлага заради коронавируса. Кметът на Враца Калин Каменов заяви:

"Никой не може да спре всеки един българин, който иска да се поклони пред паметта на Ботев и неговата чета. Тази година различното е, че просто няма да бъде организирано. Няма да има официални чествания и масови струпвания - всеки, който иска, ще може да го направи индивидуално“.

И на днешния 2 юни в цялата страна със сигнал на сирени ще отдадем почит на Христо Ботев и загиналите за родината ни. По този повод жители на Враца споделиха:

"Ботев е свободата, откровеността, Ботев е това, което искаме да бъдем“.

"Дано, когато засвирят сирените, всички да спрем и да помислим за малко“.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват във възпоменателната церемония в родния град на революционера Калофер.

Кметът на община Търговище доктор Дарин Димитров призова своите съграждани да поднесат цвете на паметника на знаменосеца на Ботевата чета Никола Симов-Куруто:

Заради пандемията общоградското поклонение се отлага, вместо това духовият оркестър ще изпълнява патриотични песни, а всички граждани, които желаят могат да поднесат цветя на паметника при спазване на противоепидемичните мерки. И гражданите, и гостите на Търговище ще могат да разгледат къщата-музей “Никола Симов-Куруто“, те ще видят камата на знаменосеца, която бе един от най-значимите експонати в изложбата.

Възпоменателна церемония ще се състои и в Русе пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение.

В Плевен денят ще бъде отбелязан с поднасяне на цветя пред паметника на поета-революционер, издигнат на едноименния булевард.

В Каварна през целия ден ще може всеки да поднесе цветя пред паметника в Градската градина.

Жителите на Сливен ще изразят почитта си с венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

В Разград почитането на паметта на Ботев ще се състои пред бюст-паметника в града при спазване на противоепидемичните мерки.

В продължение на 2 минути в 12 часа сирените в цялата страна ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на загиналите за свободата на България.

При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства, с изключение на влаковете, следва да преустановят спрат и да останат на място, подчертават от МВР.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев