АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЮ ЙОРК ВЪВЕДЕ ПОЛИЦЕЙСКИ ЧАС ЗАРАДИ ПРОТЕСТИТЕ

Протест
02.06.2020 / 08:53

Властите в Ню Йорк въведоха полицейски час, след като през последните нощи протестите заради смъртта на чернокож мъж, прераснаха в плячкосване на магазини и палежи в някои части на най-големия град в САЩ, предадоха агенциите.

Кметът Бил де Блазио съобщи в Туитър, че е разговарял с губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо. "И в името на безопасността на всички ни решихме тази вечер да въведем полицейски час за цялата територия на град Ню Йорк. Той влиза в сила от 23 ч. вечерта и ще приключи утре в 5 ч. сутринта", заяви Де Блазио.

Ограничаването на движението на 8,6-милионното население на Ню Йорк бе въведено, докато градът се готвеше за нови протестни шествия. Преди това в редица други американски градове също бе въведен полицейски час на фона на размириците, обхванали Щатите през последните дни.

В същото време Де Блазио заяви, че се гордее с това, че дъщеря му, 25-годишната Киара, участва в протестите. Преди това телевизия "Ей Би Си Нюз" съобщи, че Киара де Блазио е била сред група протестиращи, отказали да освободят улица.

"Ню Йорк Таймс" съобщи, че името на дъщерята на кмета е било огласено от полицейски синдикат, който публикувал личните й данни в Туитър. Впоследствие публикацията била премахната за нарушаване на правилата на социалната мрежа. По думите на Де Блазио той е разговарял с дъщеря си и тя му обяснила, че е действала мирно. Кметът отбеляза, че Киара не му е искала разрешение да участва в протестите. Той също така изтъкна възрастта, в която се намира тя.

Губернаторът Куомо поиска реформи в полицията в контекста на смъртта на Джордж Флойд. Той призова да бъде въведена национална забрана за похвата, използван от полицаите при задържането на чернокожия мъж, както и използването на прекомерна сила от страна на полицията. Същевременно губернаторът изрази безпокойство, че съпроводените с насилие протести може да попречат на планираното нормализиране на живота в Ню Йорк от 8 юни във връзка с отхлабването на ограничителните мерки там заради коронавируса.

Братът на Джордж Флойд, Терънс, който взе участие в бдение в памет на брат си, от своя страна призова протестите да продължат, но да бъдат мирни и да не прерастват в насилие.

Отношение по темата взе и бившият президент Барак Обама. Той призова хората "да канализират оправдания ни гняв в мирни, трайни и ефективни действия".

Фейсбук и Снапчат се присъединиха към хора от компании, осъдили случая със смъртта на Флойд, както и расизма. Преди това същото направиха компании като "Интел", "Нетфликс", "Алфабет" (чийто собственик е Гугъл), "Найки" и други.

Същевременно MTV и други канали съобщиха, че ще спрат програмата си за 8 минути, 46 секунди. 8 минути и 46 сек. е продължителността, с която според тях белият полицай от Минеаполис е стоял с коляното си върху врата на Флойд.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев