АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД НА ГЕРМАНИЯ: ЕЦБ НЕ Е ГОСПОДАР НА ВСЕЛЕНАТА

Конституционният съд на Германия
13.05.2020 / 18:38

Конституционният съд на Германия отвърна на критиките на европейските институции, насочени срещу коментарите му за закупуването на облигации от Европейската централна банка (ЕЦБ), предава AFP.

"Нашето съобщение към ЕЦБ е почти хомеопатично", каза главният съдия, поел случая Петер Хубер пред берлинската преса.

"Банката не трябва да се счита за господар на вселената (...) Ние искаме от ЕЦБ да поеме своята отговорност в очите на обществото и да я оправдае - включително към хората, които са в неравностойно положение, заради нейните мерки".

По-рано Конституционният съд на Германия постави под въпрос схемата за закупуване на облигации на ЕЦБ, която е насочена към възстановяването на икономическия растеж в Еврозоната след финансовата криза, причинена от коронавируса.

Съдиите дадоха на ЕЦБ три месеца на оправдае стимулите и да докаже, че облагите от масовото закупуване на правителствен дълг ще донесат повече благоприятни и по-малко негативни ефекти.

Конституционният съд заплаши, че в противен случай Германската централна банка няма да участва в схемата на стойност 2,2 трлн. долара.

Критиките бяха насочени и към Европейския съд, за това че е одобрил схемата по-рано. Германският конституционен съд заяви също така, че Берлин няма да бъде задължаван да участва в схемата от това решение.

Реакцията на съда предизвика негативни коментари в ЕС, като в Брюксел настояха, че европейското право стои над националното.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен дори заплаши Германия със съдебно дело.

В коментар на случващото се канцлерът Ангела Меркел заяви, че решението на Конституционния съд на страната по отношение на Европейската централна банка трябва да "стимулира" усилията за по-голяма интеграция в Еврозоната, цитира думите ѝ AFP.

"Важното сега е да действаме отговорно и умело, за да може еврото да съществува и да продължи да съществува", каза тя пред депутатите, попитана за решението от миналата седмица, поставящо под въпрос големите покупки на облигации от ЕЦБ.

„Това наистина трябва да ни подтикне да правим повече в областта на икономическата политика за насърчаване на интеграцията (на Еврозоната)“.

Тя каза, че 240 милиарда евро кредитни линии, одобрени миналата седмица, за да помогнат на европейските страни да посрещнат невижданите разходи за борба с епидемията от коронавирус, са само първата голяма стъпка в подобен стремеж.

Съгласно сделката всяка страна в 19-членния съюз в единната валута може да се възползва от заеми с ниска лихва в размер от до два процента от БВП.

Сега споразумението трябва да бъде одобрено от парламентите на някои държави-членки, включително Бундестага в Германия, отбеляза Меркел.

"Тук става въпрос за европейската солидарност и колкото по-силен е отговорът на Европа в този контекст, толкова по-добре Европейската централна банка ще може да си върши работата", каза Меркел.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев