АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

„ВЗГЛЯД“: ЩЕ ДОВЕДЕ ЛИ КОРОНАВИРУСЪТ ДО РАЗПАД ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ?

Урсела фон дер Лайен се изправи срещу доскорошния си началник - канцлера Ангела Меркел
13.05.2020 / 19:10

Коронавирусът предвещава разпадането на Европейския съюз, следвайки пътя на СССР. Тази прогноза беше направена от Марин льо Пен. Нейният пламенен противник, финансистът Джордж Сорос, също предупреди за опасността от срив. И двете прогнози бяха направени, след като за първи път в историята върхушката на ЕС заплаши да наложи санкции на основната си страна - Германия. Ще напусне ли Германия заради конфликта с Брюксел, както вече направи Великобритания, коментира руският вестник “Взгляд“ в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

В Европейския съюз възникна „известна странност“ - появи се въпрос относно санкциите срещу Германия, а руският сенатор Алексей Пушков реагира изненедадано в канала си в „Телеграм“ във вторник. "Такова нещо се случва за първи път. Срещу "нелибералната" Унгария - нормално е, срещу авторитарна Полша – както и да е, но санкции срещу „светая светих“? Срещу центъра на ЕС, представляван от Германия? Неочаквано“, написа Пушков. Според него причината за спора, който се отнася до закупуването на държавни облигации и паричната политика, не е толкова важна, колкото самият факт.

„Така европейската бюрокрация потвърждава своя приоритет пред отделните страни-членки. В този случай не се изключва Германия. Ето защо Великобритания „избяга“ от ЕС: за бившата империя се оказа непоносимо да играе по струните на безименните бюрократи “, пише Пушков.

Миналия уикенд председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заплаши, че ще започне производство срещу Германия във връзка с решението на германския конституционен съд от 5 май за частичната несъвместимост на действията на Европейската централна банка с основния закон на Германия. Този факт изглежда особено пикантен, ако си припомним, че самата фон дер Лийен е германка, която доскоро заемаше поста министър на отбраната на Германия. Тя се качи на стола на ръководителя на европейското правителство само преди шест месеца по молба на канцлера Ангела Меркел.

По-рано германският политолог Александър Рар в интервю за вестник „Взгляд“ нарече решението на конституционния съд на ФРГ от 5 май "епохално", защото този ден беше нанесен "смазващ удар" на единството на ЕС. „Важен е фактът, че най-висшият национален съдебен орган в Германия осъди и нарече политиката на Европейската централна банка противоконституционна“, каза Рар.

Същността на присъдата на Конституционния съд е следната: от самото начало на "коронакризата" ЕЦБ изкупува дългове на държавни и частни предприятия в цяла Европа, каза източникът. Тогава, грубо казано, тя започна да печата пари, за да балансира ситуацията. Германският конституционен съд всъщност обвини Европейската централна банка в поевтиняване на общата валута и по този начин създаде ситуация на социална несправедливост. Всъщност ЕЦБ удря по джоба на обикновените германци, подчерта политологът. „Брюксел ще трябва да положи огромни усилия, за да консолидира съюза. И дали ще се получи, сега е трудно да се каже “, подчерта Рар.

Американският милиардер Джордж Сорос също смята решението на германския съд за изключително събитие. В интервю за британския вестник Independent предния ден той прогнозира разпадането на Европейския съюз. Вярно, това ще се случи, ако други държави сега започнат да преразглеждат европейското право след Германия.

„Може ли Унгария и Полша да решат дали ще следват европейските закони или собствените си съдилища, чиято легитимност е поставена под съмнение от ЕС?“ Този въпрос засяга самата същност на ЕС, която се основава на върховенството на закона. Полша незабавно се възползва от възможността и обяви върховенството на контролираните от правителството съдилища над европейското законодателство”, възмущава се Сорос.

Лично познаващият Сорос генерален директор на Руския съвет по външни работи, експертът от дискусионния клуб „Валдай“, Андрей Кортунов, отбеляза по този въпрос, че този финансист като цяло е склонен към "драматични прогнози", които по правило не се сбъдват.

„Преди година Сорос вече пророкува разпадането на ЕС и фалит на Украйна, но всичко това не се сбъдна. Трябва да се има предвид, че Сорос не е просто финансов теоретик, той е много голям инвеститор, така че понякога прогнозите му могат да се определят от неговите бизнес интереси. Той може да играе нагоре или надолу. По едно време той се опита да подкопае германската марка, след като нанесе тежки щети на британската лира “, припомни Кортунов пред вестник „Взгляд“.

Всъщност преди година Сорос в своята статия на уебсайта на Project Syndicate се възмути, че населението на Европейския съюз е в хибернация и „ако не се събуди, ЕС ще се разпадне като Съветския съюз през 1991 г.“

Кортунов отбелязва парадокса на сегашния спор между Брюксел и Берлин - бившата подчинена на Меркел Урсула фон дер Лайен влезе в конфликт със съда на собствената си страна.

„Този конфликт е много характерен. В Европейския съюз всички са свикнали с това, че германците винаги плащат за всички, тъй като Германия се счита за неформален лидер на ЕС и е най-заинтересована да го запази “, каза политологът и добави, че сега германците не искат да поемат отговорност за популистките и необмислени решения на други държави.

„Това няма да свърши с един сблъсък. Ще има и други. След напускането на Обединеното кралство общият бюджет се сви с 20%. Значи трябва да се съкратят разходите. Много страни, особено Централна и Източна Европа, които остават получатели, а не донори, се противопоставят. Те настояват „Старата“ Европа да увеличи приноса си “, обясни политологът.

Брюксел няма ясен план как да изведе ЕС от кризата, казва Василий Колташов, ръководител на Центъра за икономически изследвания в Института за глобализация и социални движения.

„Сега ще се развие сериозна икономическа депресия. Ето защо някои богати държави от ЕС могат да повдигнат въпроса: защо да не действат независимо?“ - каза той пред вестник „Взгляд“. Според него един от основните проблеми на икономиката на ЕС се превръща надцененото евро, което увеличава разходите за производство и предоставянето на услуги и например пречи на възстановяването на туристическата индустрия.

„Въпросът е как да се излезе от депресията - заедно или поотделно? А това означава излизане от Европейския съюз.

Освен това изходът от влиянието на еврокрацията ще отиде не към нищото, а в зоната на руската гравитация.

На континента в Европа има само една противотежест - това е Русия, с която сега много европейски държави ще започнат да търсят нормализиране на отношенията. Свидетели сме на появата на центробежни тенденции в ЕС “, прогнозира експертът.

В същото време Брюксел няма да "наблюдава мълчаливо процеса". „Той разполага с много лостове, преди всичко - парите от ЕЦБ. Следователно на власт трябва да дойдат нови сили, които са готови да предизвикат върха на Европейския съюз“, обясни Колташов.

Във Франция една от тези нови сили, очевидно, може да бъде „Националното обединение“, което се оглавява от Марин Льо Пен. Във вторник Льо Пен заяви, че дните на Европейския съюз, който е "изкуствена конструкция", са преброени. И тя припомни съдбата на съветската империя, която също се разпадна заради „идеологическия си абсурд“. В замяна Льо Пен предлага създаването на „Европа на нациите“, основаваща се на зачитането на националните особености на всяка страна. Френският политик отбеляза, че коронавирусната криза поставя основата на тези промени, като връща на европейците думи като „граници“, „суверенитет“ и „национални интереси“.

Междувременно руският сенатор Пушков не вярва, че дните на Европейския съюз са преброени. Германия няма да го съсипе, защото е основният износител на продукти на европейския пазар и основен бенефициент на единната валута - на еврото. Берлин получава от Съюза много повече от други страни, смята сенаторът.

Пушков предположи, че Германия ще реши „да остане зависима от САЩ, принудена да се примири с европейската бюрокрация, която самата тя наложи на Европа, докато получава огромни ползи от нея“. „Дори с цената на възможни санкции, които, вероятно, няма да бъдат наложени срещу нея“, каза Пушков.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев