АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФРЕНСКИТЕ УЧИЛИЩА ЩЕ ОТВОРЯТ ВРАТИ ОТ 11 МАЙ, НО С УГОВОРКИ

Фpaнция под карантина
23.04.2020 / 19:55

Родителите няма да трябва да връщат децата си във френските училища, когато учебните занятия се възобновят от 11 май.

По това време представителите на властта се надяват да започне облекчаване на наложеното в средата на март блокиране поради коронавируса, съобщи президентството.

На среща с кметове от цяла Франция президентът заяви, че всяко отменяне на правилата за задържане ще бъде приспособено към всяка област въз основа на това колко силно там се е развихрил Covid-19, съобщиха от неговият кабинет.

Най-малките ученици и тези, които са изложени на най-голям риск да изостанат след седмици домашно обучение, ще се завърнат първи в класните стаи, но "без никакво задължение" за родителите, притеснени от излагане на децата на зараза.

Други ученици ще започнат да се връщат през следващите седмици, въпреки че министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер заяви, че размерите на класовете ще бъдат ограничени до 15 ученици - което повдига въпросите дали училищата ще могат да се адаптират и да бъдат отворени за всички.

Също така не е ясно дали учителите или учениците, заедно с широката общественост, ще трябва да носят маски, за да се предотврати нов пристъп на случаи на коронавирус, тъй като заповедите за престой у дома постепенно се премахват.

Макрон каза на кметовете, че засега маските ще бъдат само "препоръчителни", тъй като хирургическите маски и по-защитните филтриращи маски FFP2 или N95, които вече са в недостиг, ще бъдат запазени за здравните работници.

Вместо това хората ще бъдат призовани да носят домашни или немедицински маски, които вероятно ще се наложат при използване на обществен транспорт, съобщиха от офиса на Макрон.

Очаква се правителственият служител, който отговаря за премахването на блокирането, Жан Кастекс, да представи подробности за плана в началото на май.

Досега във Франция от Covid-19 са загинали над 21 000 души и въпреки признаците, че разпространението на вируса се забавя, болниците остават под сериозно напрежение.

Правителството вече каза, че дори да се намалят ограниченията на 11 май, ресторантите, кафенетата и кината ще останат затворени, а големи обществени събития като концерти и спортни събития са забранени.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев