АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЕЛИЧКА РАНГЕЛОВА: В БЪЛГАРИЯ ПИКЪТ НА ЗАРАЗАТА ВЕРОЯТНО Е МИНАЛ ПО-РАНО

Величка Рангелова - д-р на икономическите науки, бивш заместник-директор на НСИ
23.04.2020 / 20:05

Пандемията от Covid-19 ще приключи след около 20 дни. Това прогнозира макроикономистът Величка Рангелова - д-р на икономическите науки, бивш заместник-директор на НСИ. Тя уточни, че прогнозата ѝ се базира на математически изчисления.

Тя беше категорична, че според прецизно статистическо изследване в България пик няма да има и вероятно той е минал по-рано, като около 4,6% от хората са имали допир до коронавируса и може би сме го изкарали без да го усетим:

"Това са много добри данни. Данните за новозаразени, които излизат, явно са остатъчни, както в Ухан - новите данни са остатъчни".

Рангелова обясни, че това заключение се базира на данни от изследвания на здрави хора в 17 лаборатории.

По думите на Рангелова моделът на изчисленията ѝ за пандемията е върху данни от СЗО:

"Проиграх различни модели и се оказа, че полиномът от втора степен най-добре пасва, а коефициентът е 0,94. Които са статистици знаят, че надежден е над 0,3, а този е почти равен на 1, което е много силна връзка. И се оказа, че до 22 дни в световен мащаб пандемията ще изчезне".

След сравнение с данните от различните страни обаче се е оказало, че всяка страна по различно време ще приключат с пандемията:

"Които по-рано са имал пик, както Италия - тя ще приключи по-рано от Испания. САЩ по-късно дойдоха, но въпреки това те имат страшно много изследвания с тестове и също вървят след пика, който е бил на 11 април. Само за 10-ина дни намаляват от 35 000 нови заразени - на 25 хиляди".

Рангелова посочи, че е интересно, че пикът не е в един ден, а няколко дни наред бройките намаляват и се качват отново.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев