АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТБЕЛЯЗВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА КНИГАТА И АВТОРСКОТО ПРАВО

Книга
23.04.2020 / 11:20

Отбелязваме Световния ден на книгата. През 1995 година ЮНЕСКО решава да обяви Световен ден на книгата и авторското право, а за дата е избрана именно 23 април.

Първоначалната идея за отбелязване на този ден произхожда от Каталуния, където през 1923г. в чест на Мигел де Сервантес е организирано първото събитие. Там, в една малка книжарница, е поставено началото на този световен празник, който днес свързваме и с авторското право, с електронните книги, дигиталните библиотеки и свободното споделяне на информация.

През 1926 г. крал Алфонс XIII подписва декрет за честване на Ден на испанската книга, за който след известно обсъждане се предлага датата на смъртта на Сервантес. И тъй като този ден съвпада с празника в чест на Свети Георги Победоносец – покровител на Каталуния – в Барселона търговците на книги устройвали грандиозен панаир на книгата. От 1931 година там се появява обичаят да се подарява роза на всеки, който си купува книга.

Години по-късно, на 15 ноември 1995 година, на 28-та сесия на на ЮНЕСКО, 23 април е провъзгласен за Световен ден на книгата и авторското право. С отбелязването на този ден светът отдава почит на просвещението и културните традиции, на книгите, които са техни носители и най-важното и значимо средство за съхранение и разпространение на знанието.

Днес международният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят както от правителства, така и от неправителствени организации и културни институции, чиято дейност е обвързана с книгата и с литературата въобще.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев