АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ ИНСПЕКТИРА ФАБРИКА ЗА ЗАЩИТНИ ОБЛЕКЛА: НЕ ИСКАМ ДА ЧУВАМ, ЧЕ ИМА МЕДИК БЕЗ ЗАЩИТА!

Бойко Борисов
23.04.2020 / 11:24

Министър-председателят Бойко Борисов е на посещение във фабрика, която шие защитни облекла за медици. Заедно с него е и началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

От фабриката обясниха, че 99,7% от вирусите минават през престилките на лекарите, докато при защитните облекла "Аполо", този процент е нулев.

Ръководството на фабриката обясни на премиера, че вече има оптимизиран вариант на облеклата и те вече са от три слоя, за да могат да издържат 50-100 пранета.

От фабриката уточниха още, че въпреки трите слоя, дишаемостта на плата е запазена на 95%.

От фабриката показаха на премиера и защитна престилка, която ще може да пази медиците. До края на деня се очаква тя да е готова.

"Нашите дрехи са от възможно най-дишаемата материя в света", разкриха създателите на защитните облекла "Аполо".

От фабриката обясниха на премиера, че вече мислят и за летни облекла за медиците. "Дано мине до лятото, че ако започнем да мислим и за летни облекла" констатира Борисов.

"До този момент сме създали 15 000 облекла. Само тази седмица сме създали около 9-10 хиляди. От следващата седмица всяка седмица ще създаваме между 10 и 15 хиляди облекла. Имаме материал за 100 000 облекла", обясниха ръководителите на фабриката.

Министър-председателят уточни, че днес ще информира колегите си на Европейския съвет, че вече може да изнасяме облекла, след като сме се презапасили.

Шефът на фабриката добави, че ако се наложи, фабриките може да правят по над 6000 облекла на ден, а Борисов заръча на проф. Мутафчийски да се увери, че сме се презапасили с облекла, за да започнем да помагаме и на други страни.

"Размените си имейлите. Виждате, че само тази фирма е направила 15 000 облекла. Не искам да чувам, че има медик без защитно облекло. Да се зададе въпрос, че има медик без облекло, просто ме взривява", обяви Борисов.

"За най-голямата болница ВМА трябват 40 облекла, а виждате, че оттук сега се пращат 4000 облекла само днес. Осигурили сме облекла за всички, презапасили сме се", категоричен е премиерът.

„Осигурили сме, преосигурили сме. Всички колеги в Европа ми искат облекла“, подчерта още премиерът.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев