АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КНСБ: БЛИЗО 20 000 ОТ НОВИТЕ БЕЗРАБОТНИ СА ОТ ХОТЕЛИЕРСТВОТО И РЕСТОРАНТЬОРСТВОТО

 Любослав Костов:
23.04.2020 / 11:04

Всеки пети от новорегистрираните безработни до момента или близо 20 000 души, са от сферата на хотелиерството и ресторантьорството, сочат данни на КНСБ. От синдиката алармират, че близо 40 процента от заетите в тази сфера се осигуряват на минималната заплата, а това означава и ниски обезщетения за безработица.

Според данните на Националния статистически институт, заетите в хотелиерството и ресторантьорството с около 105 000 души. А тази сфера е една от най-засегнатите от кризата с коронавируса - между 15 и 20% от всички новорегистрирани до момента безработни са от тази сфера, каза икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов:

„Над 20 000 са именно от този отрасъл. Естествено, възниква въпросът какво обезщетение ще получат. Последни данни хората, които работиха на минимална заплата в този отрасъл са около 38%. Най-много хора работят на минимална заплата в отрасъл „Хотелиерство и ресторантьорство“.

Това означава и много ниско обезщетение за безработица, допълни той

„60% от 560 лева или 60% от 610 лева, което е триста и няколко лева“.

Синдикалистите са категорични, че в кризата в крайна сметка има и нещо здравословно - ако например става въпрос за недекларирана заетост:

„Някакво възпитателно усещане у нас. Сега ще усетим на практика какво губим, а ние губим права, когато не се осигуряваме реално на дохода, който получаваме. Това са права не само за обезщетения за безработица, а и за майчинство, за пенсии, за болнични. Мисля, че хората ще започнат да са стриктни“

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев