АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРИРОДНИЯТ ГАЗ МОЖЕ ДА ПОЕВТИНЕЕ С ПОВЕЧЕ ОТ ПРЕДВИЖДАНИТЕ 7%

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов
23.04.2020 / 10:54

От май природният газ може да поевтинее с повече от предвижданите 7 процента. Причината е сривът от последните дни на цените на петрола и дериватите му на световните пазари. На откритото заседание на енергийния регулатор стана ясно, че новите изчисления ще бъдат представени на 1 май, така че да отразяват максимално точно движението на цените. Това посочи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов

„Нашето предложение ще бъде за още по-голямо намаление на цената на природния газ за месец май.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов допълни:

„Да, ако се следи движението на цените на спот пазара, това се констатира, особено в последните 10 дни“.

Предстои да стане ясно дали и с колко ще поевтинеят и парното и топлата вода като резултат от намалението на цените на природния газ от май.

Според сключеното наскоро споразумение между „Булгаргаз” и руския ѝ доставчик „Газпром експорт” цената на синьото гориво се изчислява всеки месец и се образува по формула, включваща цените на петрола и на газа на няколко европейски хъба. Така, независимо, че от началото на този месец синьото гориво поевтиня с 43 на сто, се очаква цените му да паднат още и мегаватчас да струва около 23-24 лева без таксите и налозите.

При това намаление регулаторът ще трябва да постанови нови по-ниски цени и на парното и топлата вода за следващия месец, тъй като газът формира по-голямата част от крайната цена на топлоенергията.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев