АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН И ЕРДОГАН ОБСЪДИХА СЪТРУДНИЧЕСТВОТО В АТОМНАТА ЕНЕРГЕТИКА, СИРИЯ И БОРБАТА С COVID-19

Президентът на Русия Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган
21.04.2020 / 19:19

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган са обсъдили по телефона сътрудничеството между двете страни в атомната енергетика, селското стопанство, Сирия и борбата с разпространението на новия коронавирус, съобщи във вторник пресслужбата на Кремъл, предава ТАСС, цитирана от Агенция "Фокус".

"Обсъдени са актуални въпроси на руско-турското сътрудничество, предимно в търговската и икономическата сфера, включително изпълнението на съвместни проекти в сектора на ядрената енергетика, разширяването на сътрудничеството в селскостопанския и транспортния сектор“, се казва в съобщението.

Президентите са се разбрали да продължат и в бъдеще редовните контакти на различни нива.

Сътрудничество в Сирия

Путин и Ердоган са обсъдили взаимодействието на двете страни в Сирия и ситуацията в Идлиб.

„Президентите на Русия и Турция обмениха подробно мнения относно ситуацията в Сирия, включително прилагането на споразуменията за зоната за деескалация на Идлиб“, съобщават от пресслужбата, като отбелязват, че това се отнася преди всичко за допълнителния протокол към меморандума от Сочи от 17 Септември 2018 г., подписан в Москва на 5 март 2020 година.

„Отново бе потвърдена необходимостта от безусловно спазване на принципите на суверенитета и териториалната цялост на Сирийската Арабска Република. При това бе подчертана важността на бъдещото тясно сътрудничество между Сирия и Турция по военните и дипломатическите канали“, се казва в изявлението на Кремъл.

Борбата с коронавируса

Путин и Ердоган са обсъдили увеличаването на усилията за борба с коронавируса.

„В центъра на разговора бяха комплекс въпроси, свързани с разпространението на пандемията от коронавируса. Бе изразена готовност да се увеличат съвместните усилия за борба с инфекцията, включително по линия на министерствата на здравеопазването и други профилни структури“, се казва в съобщението на пресслужбата. Лидерите също се съгласиха да продължат тясното сътрудничество, за да осигурят връщането на гражданите на Русия и Турция в родните им страни.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев