АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИТАЛИЯ ПОЛУЧИ ПО-МАЛКО ПАРИ ОТ УНГАРИЯ В БОРБАТА С КОРОНАВИРУСА

Европейски съюз
21.04.2020 / 19:28

Европейската комисия срещна ожесточена критика, след като стана ясно, че е предоставила на Унгария два пъти по-голяма сума за борба с коронавируса в сравнение с най-пострадалата страна – Италия, пише британският национален ежедневник The Telegraph, цитиран от „Фокус“.

Съгласно данните, цитирани от изданието, Италия е получила 2,3 млрд. евро от специалния фонд на ЕС за борба с новия коронавирус, а Унгария, в която има шест пъти по-малко регистрирани случая на заболели, е получила 5,6 млрд. евро. В Унгария от коронавируса загинаха 172 души, а в Италия - 23 660, припомнят от редакцията.

Европейската комисия призна, че подобно разпределение не е най-доброто решение. Но самият фонд се формира от средствата, останали от програмата за подобряване на жизнения стандарт в най-бедните региони на ЕС. И затова парите са били разпределени според старите принципи, съгласно които Унгария е призната за по-бедна от Италия държава, и съответно по-нуждаеща се. Италия е получила помощ в размер на 0,1% от БВП, Испания - 0,3%, а Унгария - 3,9%.

Лидерът на кабинета в Будапеща Виктор Орбан също беше подложен на критика, че си е издействал специални правомощия в условията на пандемията. Това се случи в същия ден, в който беше отпусната помощта на ЕК, уточнява изданието.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев