АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЪРЖАВАТА ПОЕМА ДЪЛЖИМИТЕ ОСИГУРОВКИ ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ПО СХЕМАТА "60/40"

Минстерски съвет
13.04.2020 / 20:14

Социалните партньори подкрепиха принципно промените в схемата 60 на 40 за запазване на заетостта.

Промените предвиждат държавата да поеме и дължимите от работодателите осигурителни вноски в същото съотношение.

Синдикатите и работодателски организации подкрепиха измененията в схемата, с които на работодателите ще бъдат спестени 60 на сто от осигурителния доход на работниците и осигуровките за тези 60 процента.

Против проекта за промени в правителственото постановление се обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. От работодателската организация смятат постановлението за "сбъркано и вредно".

КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа" също подкрепиха предложението за промени, но с уговорката, че смятат тази мярка за недостатъчна и която има нужда от спешно допълнение с работещи икономически мерки.

На заседанието на Тристранния съвет бе обсъдено увеличаването на възнаграждението на час нощен труд от сегашните 0,25 лв. на 0,15 на сто от минималната работна заплата, но не по-малко от един лев.

Предложението на правителството е това да влезе в сила от 1 януари догодина.

Същевременно отпадна срокът 21 април за подаване на заявления за изплащане на компенсации по схемата „60/40“. Така повече работодатели ще могат да се възползват от помощта на държавата, обясниха от Агенцията по заетостта.

Коментари на участници в тристранния диалог

Директорът на правната дирекция на Българската стопанска камара (БСК) Мария Минчева заяви, че въпреки многото си забележки БСК подкрепа промените в постановлението за схемата „60/40“. Но с условието, че това е само първа мярка за подкрепа на бизнеса.

„В ситуация на криза скоростта, с която средствата ще достигнат до хората, е много по-важна от това да бъде перфектно направена мярката“, каза тя.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров приветства направените промени по предложение на синдикатите и бизнеса.

„Допълни се и нещо важно според мен – да могат родителите да бъдат възмездявани през платен отпуск по схемата „60/40“ и когато си гледат детето“, каза той.

Кънчо Стойчев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обясни защо организацията не подкрепя проекта на постановление.

„Това е мъртво родено постановление, което по никакъв начин не цели запазване на работни места. То би дало някои ползи за именно онези, които нямат нужда от помощ в кризата. И същевременно регламентира заплащане на 100% на възнаграждения за неполагане на труд“, каза той.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев