АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИСПАНИЯ ОТВОРИ ЧАСТ ОТ ПРОИЗВОДСТВОТО, ГЕРМАНИЯ МИСЛИ ЗА СМЕКЧАВАНЕ НА МЕРКИ

 Мъж със защитна маска работи в цех в Сарогоса, Испания, след като от днес бяха възобновени някои икономически дейности
13.04.2020 / 20:19

Испания отвори от днес част от производството си, след като регистрира спад на новите случаи на починали от новия коронавирус. Постепенно връщане към нормалния начин на живот се обмисля вече и в други европейски държави.

Тревожните новини идват от Русия. Както и от Съединените щати, където регистрираха близо 28 хиляди нови случая на Covid-19 за ден. Общият им брой вече е над 560 хиляди.

На Балканите значително се увеличават случаите в Косово. Броят им за ден е скочил с една трета, достигайки 362.

В Испания, която остава една от най-силно засегнатите държави в Европа, броят на жертвите падна до 517 на ден. От днес там много индустриални компании се връщат към производството.

„Много хора от днес отново са на работа. Мога да потвърдя, че засега този процес протича без проблеми“, заяви Хосе Мануел Сантяго Марин от испанската „Гражданска защита“.

А в Германия академията на науките излезе днес с препоръка за постепенно отпадане на ограничителните мерки. Условието е броят на заразените да нараства бавно, както е в момента.

Първо трябва да отворят основните училища, но не и детските градини и ясли. В икономиката правителството трябва да се придържа към плана за финансово подпомагане, трупайки дълг, но с отшумяване на епидемията да се върне към политиката на балансирания бюджет, препоръчват учените.

Техният доклад ще е основа за преговорите между канцлера Ангела Меркел и министър-председателите на провинциите, които в сряда трябва да решат дали и кога да вдигнат ограничителните мерки.

За смекчаване на мерките настоява министър-председателят на най-голямата провинция Армин Лашет.

„Не бива да забравяме, че ограниченията имат и негативни последици. Нуждаем се от план за отговорно връщане към нормалния начин на живот. Това няма да стане изведнъж, а с малки и внимателно обмислени стъпки. Колкото повече дисциплина и търпение проявим сега, толкова по-лесно ще се върнем в нормалността“, каза министър-председателя на Северен Рейн Вестфалия.

Регионално изследване: 15% имат антитела

Призивът му се основава на проведено скрининг изследване в община на границата с Нидерландия, от където през февруари се предполага, че е тръгнала заразата в Германия. Първите междинни резултати там показват, че около 15 процента от населението имат антитела, което показва, че епидемията е била три пъти по-голяма от първоначалните изчисления.

Освен този пилотен проект, тази седмица в Германия започват още две мащабни изследвания за антитела. В първото ще бъдат тествани 15 хиляди проби от кръводаряване през последните две седмици. Второто изследване ще се концентрира върху четири области в Германия, които са най-силно засегнати от коронавируса. Първите резултати се очакват през май.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев