АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УЧЕНИ: ОТКРИВАТ СЕ САМО 6% ОТ ВСИЧКИ КОРОНАВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ

Коронавирус
09.04.2020 / 11:22

Кристиан Бомер и Себастиан Волмер от университета в Гьотинген в централна Германия анализираха данни от скорошно проучване, публикувано в списание The Lancet Infective Diseases .

Изследователите разгледаха оценките за смъртността от коронавирус и времето от инфекция до смърт, за да оценят качеството на официалните данни за случаите.

Според германските изследователи данните показват, че страните са открили средно около 6% от всички коронавирусни инфекции. Те твърдят, че истинският общ брой на заразените с коронавирус вероятно вече е достигнал няколко десетки милиона хора по света.

"Тези резултати означават, че правителствата и създателите на политики трябва да проявяват изключително внимание при интерпретирането на броя на случаите с цел планиране", казва Волмер, професор по икономика на развитието в университета.

„Подобни екстремни разлики в количеството и качеството на тестовете, проведени в различни страни, означават, че официално регистрираните случаи са до голяма степен неинформативни и не предоставят полезна информация“, предупреди той.

Бомер и Волмер изчислили, че на 31 март 2020 г. Германия вероятно е имала 460 000 инфекции. Въз основа на същия метод те изчисляват, че САЩ вероятно са имали повече от 10 милиона, Испания над 5 милиона, Италия около 3 милиона, а Великобритания около 2 милиона коронавирусни инфекции.

В същия ден университетът „Джон Хопкинс” отчита десетки пъти по-малко официално диагностицирани и потвърдени случаи по целия свят.

"Докато данните на „Джонс Хопкинс” отчитат по-малко от милион потвърдени случаи в световен мащаб в момента на писането на този материал (към днешна дата са около 1,5 млн. – бел. ред.), ние оценяваме броя на инфекциите на няколко десетки милиона", се казва в проучването.

Според авторите, неадекватното и забавено тестване може да е причината някои европейски страни, включително Италия и Испания, да преживяват много по-висок процент на жертвите (в сравнение с отчетените потвърдени случаи) от Германия.

Те изчисляват, че Германия е идентифицирала около 15,6% от всичките си случаи, в сравнение със само 3,5% в Италия или 1,7% в Испания. Счита се, че степента на откриване е дори по-ниска в САЩ (1.6%) и Великобритания (1.2%).

Източник: Канал 3

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев