АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТАНЕВА: НЯМА ПРИЧИНА ДА СЕ ОСКЪПЯТ БЪЛГАРСКИТЕ СТОКИ ВЪВ ВЕРИГИТЕ

Десислава Танева
09.04.2020 / 11:17

Отделянето на повече място за български стоки в магазините не нарушава сегашния канал на доставка, това е обществено отговорна политика. Това каза пред БТВ министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

„Практиката е такава в Италия, във Франция веригите го направиха доброволно, за да подкрепят местните си производители. Това запазва поминък на семейства. Това е най-нормалното решение, ако мениджмънтът се чувства обществено отговорен“, допълни тя.

Според Танева, за да достигат свежи плодове и зеленчуци до крайния потребител, най-логично е те да бъдат доставяни от местни производители.

„Има разлика, ако той се внесе от 500 километра или на полето, което е на 5 километра от магазина. Това са несравними неща“, посочи тя.

Танева отрече министерството да е в конфликт с големите търговски вериги и обясни, че ще се търси най-работещият вариант за всички страни.

"Малките и локални вериги, които имат повече от един обект в регион, в област откликнаха на нашата молба. 267 регионални магазини за хранителни стоки са проявили интерес за договориране с българските производители на домати и краставици да сключат договори. Работим по списъци с наши бенефициенти земеделски производители.

Преди два дни отпуснахме 5 милиона лева в подкрепа за тези обекти за сключени, купени и платени на земеделските стопани такива продукти, за да подкрепим такъв логистичен канал за достъп до българското производство", обясни министърът на земеделието.

Нашите усилия са за работещ модел за български храни от български производители в магазините, каза още Десислава Танева.

Вчера министърът предложи да се въведе задължение, според което всички търговски оператори да предлагат месна регионална продукция на производителя.

"Предложихме вариант, който не нарушава логистиката за доставки в магазините, но да отделят половината от площта на магазините си за български стоки. Всяка верига ще реализира това както пожелание. С такава концепция работят веригите във Франция и Италия", каза още министърът.

"Говорим за концепция, която е възможно най-изпълнимата. Имаме 25 000 сезони производители на плодове и зеленчуци", разкри Танева.

"Става въпрос за месните продукти, а не за цитрусовите плодове, които така или иначе не се произвеждат у нас. Това е подкрепа за общността, с която живееш", коментира земеделският министър.

"Няма причина да се оскъпят българските стоки във веригите. Потребителите ще решат какво да пазаруват и вноса на стоки във веригите ще се водят по това", заяви Танева.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев