АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СВЕТОВНАТА БАНКА: БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА ВЛИЗАТ В РЕЦЕСИЯ, БВП ЩЕ ПАДНЕ С 3,7% ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА

Световната банка
09.04.2020 / 12:01

Рецесия през тази година заради коронавируса – това е прогнозата на Световната банка за развитието на икономиката в България. Според оценката, БВП ще се свие с 3,7%, което е повече от най-черния сценарий на правителството за 3% свиване на БВП, на база на който беше направена актуализацията на държавния бюджет за настоящата година.

Изрично Световната банка казва и друго – ограничената подкрепа за местния бизнес може да направи по-продължително икономическото възстановяване. Като пример за мярка, която не е достатъчна, Световната банка посочва схемата "60 на 40".

Мярката поощрява беззаконието и сивия сектор, смятат от НФСБ. Една недомислена и театрална мярка откъсната от реалностите и динамичните промени в пазара на труда и икономиката - не помага, а вреди...

Според Фабрицио Дзарконе, постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия, "сега повече от всякога е необходимо да се обърне внимание на бедните, тъй като те са най-уязвимата група от населението при здравни кризи и е много по-вероятно те първи да пострадат от загуба на доходи в резултат от карантината и нарушената икономическа активност в страната".

В доклада се настоява за мерки в подкрепа на уязвимите групи и сектори, като например парични помощи или субсидии за здравеопазване, както и временни кредити и данъчни облекчения за бизнеса, които ще имат решаваща роля за намаляване на икономическия спад и запазване на работните места.

Експертите обобщават, че икономическият растеж от 3,4% през 2019 година се дължи основно на потреблението и то е по-силно от очакваното. Но щом този елемент е силно затруднен (потреблението на частния сектор през миналата година е с растеж от 5,7%, за тази се чака свиване от 3,4%, а на държавата - с 0,4%, след като през 2019 година растежът му е 8,7%), не може да се очакват добри времена. А по-голямото потребление е двигател за сектори като този на недвижимите имоти и финансовия сектор, предупреждава Световната банка.

И още – според банката през 2019 година финансовият баланс на България е влязъл на минус заради сделката за F-16 (2,1 млрд. лева). Заради това, през 2019 година Световната банка изчислява, че българският фискален дефицит е 1% от БВП, а публичният дълг е стигнал 20%, докато годишната инфлация е стигнала 3,1%. Основен двигател на инфлацията са хранителните продукти, като акцент е свинското месо и масовото изтребление на прасета заради африканската чума. Точно поскъпването на храните се посочва и като фактор, който обезличава високата заетост и доброто развитие на трудовия пазар преди кризата с коронавируса – 4,2% безработица и 12% увеличение на заплатите. Всъщност, анализаторите очакват заплатите да не тръгнат надолу само заради по-високата минимална работна заплата и мерки като 1000 лева допълнително за медицинските работници "на първа линия" в борбата с COVID-19.

Световната банка очаква фискален дефицит от малко над 3% т.е. над бюджетните критерии на ЕС за стабилност, като прогнозата е базирана на това, че сме имали 9% от БВП фискален резерв. Отделно – българската икономика е ориентирана към износ и 66% от него към ЕС, а 63% от вноса е от ЕС. Затова и дълбочината на рецесията ще зависи от дълбочината на рецесията в Европа, предупреждава Световната банка, като прогнозира 4,2% свиване на износа и 3,8% свиване на вноса.

На всичкото отгоре Китай е вторият най-голям пазар на България извън ЕС. Освен това – има очакване от Световната банка, че ще се тръгне към тенденция за увеличаване на несъбираеми кредити – нивото им в края на 2019 година е 6,5% от общия банков порфейл, т.е. намаление на годишна база с 1,1%. Напомня се и, че се целим за влизане в чакалнята на еврозоната (механизма ERM II) през юли тази година, но най-вероятно това ще бъде отложено.

Оптимистичната засега нотка е, че през 2021 година българската икономика ще има растеж от 3,9%, а през 2022 година - 3,2%. През тази година от три основни икономически сектора - селско стопанство, услуги и индустрия, единствено в първия се чака растеж, от 1,1%.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев