АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИНОВА: ВЪПРОСЪТ С ДЕПУТАТСКИТЕ ЗАПЛАТИ ПОКАЗВА ПРОПАСТТА МЕЖДУ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЕЛИТИ И НАРОДА

Корнелия Нинова
03.04.2020 / 17:22

Сбъркан е начинът, по който се подхожда към възнагражденията ни - въпросът с депутатските заплати не е временен, той е принципен, морален и политически и касае пропастта на политическите елити и народите ни.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата за работата на Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Вземаме решение за промяна в начина на работа на парламента. Г-н Цонев има различни мнения на различни специалисти, включително на Правна дирекция на Народното събрание дали можем да гласуваме дистанционно. Единственият легитимен орган, който може да каже това е Конституционният съд.

Ако някой иска официален или легитимен орган, моля да отправи запитване към Конституционния съд и да спрем да си разменяме реплики и лични съображения дали може или не може, както и да си мерим юридическите дипломи и основания за този спор.

Ако ще го решаваме, трябва да го решим по единствения легитимен начин - Конституционния съд", допълни още Нинова.

"Поставяте въпроса и за заплатите, стана изключително актуален, особено сутринта, откакто г-н Борисов, вожда обяви, че ще ви нареди да си замразим заплатите. Интересно ми е при този начин на работа на парламента, който вземате днес като решение, защото ние ще бъдем против, кога ще се съберем да променим Правилника за работа на Народното събрание и да си замразим заплатите ви питам, г-жо председател.

Днес го няма в дневния ред, няма изгледи скоро да имаме следващи заседания след като гласуваме бюджета и удължаването на извънредното положение. Да не би всичко пак да остане на думи", изтъкна Нинова.

Според нея начинът, по който днес се подхожда към въпроса за възнагражденията на политическия елит, е сбъркан.

"Поставяте го само в рамките на болестта, опасността и кризата от коронавирус и последиците за икономиката и социалния живот на България. Като мине тази опасност, какво?

Отново ли ще имаме право на онова несправедливо, автоматично, икономическо необосновано и социално абсолютно неправилно увеличение на заплатите на всеки три месеца, независимо какъв продукт сме произвели или не. Това е истинският популизъм, в който ни обвинявахте 2017, 2018 и 2019 г. Тогава нямаше пандемия. Тогава нямаше нужда от това показно дарителство, което демонстрирате днес.

Дарителството е личен акт , то се прави скромно и смирено. Не си мерите тук от трибуната милионите дарения", заяви лидерът на БСП.

Тя припомни, че 2017 г., 2018 и 2019 г. от това Народно събрание от "БСП за България" внасят законодателно предложение. "Не просто излизаме и казваме като Борисов. На колко ще ги замразите - на 5, на 6 хиляди лв.?

А след един месец като падне средната заплата и нашата трябва да падне, ще си стои все така висока ли? И къде е справедливостта в това? 2017 г. предложихме намаляване и замразяване на депутатските заплати, съизмерими към края на 43-ото Народно събрание. И през това Народно събрание, през изтеклите три години да не ни се увеличават заплатите нито лев.

Знаете ли какво ни чуха ушите и преживяха емоциите и разума, и от вас включително: популизъм, няма да ги изреждам, защото са твърде цинични определенията, които отправяхте към нас и към мен лично, защото аз бях много твърдо зад тази мярка", допълни още лидерът на БСП.

Нинова подчерта, че БСП няма да се откаже да поставя въпроса за намаляването на депутатските заплати и ще внесе предложението си за намаляването им от 2017 г.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев