АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИ СПОРЯТ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ДАЛИ ДА Е ДО 30 АПРИЛ ИЛИ ДО 13 МАЙ

Корнелия Нинова
03.04.2020 / 17:30

Oт ДПС ще подкрепят направеното предложение от Министерския съвет за удължаване на извънредното положение, обяви Мустафа Карадайъ от трибуната на Народното събрание. В България 69 на 1 милион са установените заразени и двама на 1 милион са починалите от коронавирус. Почти два пъти по-малко са установените заразени в България и три пъти и половина са починалите в сравнение с другите държави, обобщи той.

"Взетите мерки вършат работа. Доколкото за общата информация и необходимите мерки - може би има основания за критика и за това ние ще подкрепим удължаване на срока за извънредното положение. Карантината дава резултати, но за финансовите, икономическите и социалните мерки какви и как да бъдат, е нужен анализ и трябват данни от изпълнителната власт", каза още той.

Красимир Янков от БСП посочи, че при въведената система няма никакви предимства в полза на обществото. На извънредното положение, което беше въведено, само правомощията на управляващите са извънредни, посочи той и допълни, че ключовата дума са кредити. Налице били отчетливи изводи - национално производство на стоки. За това той призовава незабавно да се спре безумието, с което се ГЕРБ управлява. "Закрийте щаба и да се въведе в действие Национален план на Република България в готовност за грипна епидемия", настоя Янков.

Според Корнелия Нинова правителството искало безсрочна диктатура. Другото предложение било да се направи анализ на резултатите, на нуждите, да дойде Министерски съвет да отчете и да каже от какво има нужда - това е другият смисъл на срочното предложение за удължаване на извънредното положение, каза тя.

Освен БСП, от ВМРО също искат по-кратко извънредно положение.

Войводите предлагат редакционна поправка на постановлението за удължаване на извънредното положение, където вместо 13 май да се запише 30 април. За това се обяви депутатът Александър Сиди по време на дебатите в Народното събрание.

ВМРО подкрепят усилията на правителството за справяне с кризата с коронавируса и признават, че сме успели засега да удържим тежкото положение. Сиди обаче настоя, че мотивите на правителството за удължаване са една страничка, няма ясен анализ, няма и анализ за ескалиращата безработица и тежката социална криза, която се задава.

Днес е 3 април и има достатъчно време, за да намерим правилните решения и да се намери начин да бъдат защитени уязвимите групи, подчерта Александър Сиди.

От "Воля" пък настояха да се въведе безсрочно извънредно положение. В пленарната зала са повиши напрежението между Веселин Марешки и депутат от БСП с разменени реплики.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова не разбрала какво всъщност БСП иска.

По време на дебатите за удължаване на извънредното положение, тя слушала Георги Гьоков внимателно, докато той преповтори казаното от Нинова, за да си начертае червените опорни точки.

"Искате да отворим ресторантите, магазините, кафенетата и да пуснем хората да ядат и пият... а после няма да има и кой да им готви", ядоса се Менда Стоянова

Красимир Ципов също настоя БСП да се аргументира и да бъде конкретна точно какво иска. Отговорът на социалистите не закъсня. Георги Гьоков заяви, че е усетил болката на управляващите но не е разбрал какво те не са разбрали. "От вашето високомерие не чувате какво се говори", нападна той управляващите и посочи, че трябва да слушат какво се говори от лявата страна.

Председателят на парламента Цвета Караянчева посочи, че нямало как НС да спре да работи и много ясно го пишело в Конституцията.

Тома Биков пък нападна държавния глава в изказването си, настоявайки, че България има нужда от президент по време на криза.

"Ние точно в кризата нямаме президент, нямаме КСНС вече колко месеца?".

"На нас не ни трябва този президент и той ще бъде сменен", отсече Биков, според когото Румен Радев днес се скатал като човек, който поне някога е носил отговорност.

Иначе Тома Биков разбрал, че БСП няма да подкрепят удължаване на срока на извънредно положение и че мерките били едновременно тежки и неефективни. Нямало съмнение, че точно заради настоящите мерки ситуацията в България е коренно различна. Можем да служим за пример на другите държави, настоя Биков и посочи, че управляващите се опитват да решат задачите една по една.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев