АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЮДЖЕТНАТА КОМИСИЯ ОДОБРИ АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ

Владислав Горанов
03.04.2020 / 12:35

Бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене актуализацията на бюджета, която се прави с цел хазната да посрещне шока за икономиката от Ковид-19. В рамката е заложено увеличаване на лимита на държавния дълг до десет милиарда лева при настоящо ограничение от два милиарда и 200 милиона лева. Един милиард лева ще отидат във фонд "Безработица", а със 700 милиона ще бъде увеличен капиталът на Българската банка за развитие.

Новият лимит на дълга до 10 милиарда лева не е празен чек, заяви финансовият министър Владислав Горанов. Той представи пред бюджетната комисия в парламента параметрите на актуализацията на бюджета. В нея е заложено, че лимитът по новия дълг ще бъде увеличен от 2,2 милиарда лева. За да се финансира дефицитът в хазната и увеличаването на капитала на банката за развитие, са необходими 4,2 милиарда лева. Останалата сума ще бъде буфер, обясни Горанов:

"Чуха се думи за празен чек, няма нищо празно в този чек, защото в момента, в който средствата постъпят в сметките на Фискалния резерв, те могат да напуснат Фискалния резерв само по три причини за погашение на дълг, за операции, свързани с финансиране, в смисъл придобиване на дялове и акции, както е случаят с увеличението капитала на Българската банка за развитие и за разходи. Всеки един от тези аспекти е предварително нормативно определен".

Румен Гечев от левицата обаче разкритикува ефективността на мерките, които ще бъдат постигнати чрез актуализацията на бюджета. Също така Гечев е убеден, че дори и най-негативният сценарий, по който е изчислена актуализацията, е нереалистично оптимистичен.

„След като България е малка страна, силно зависима от ЕС, как ще стане така в Германия, Франция, Испания, Италия да има спад 4,5,6,7,8 процента, а при нас спада ще бъде три процента. По каква теория ще стане тази работа“, каза той.

Йордан Цонев от ДПС определи мерките за посрещане на шока от Covid-19 върху икономиката като навременни, но предупреди, че най-вероятно няма да бъдат достатъчни.

Бюджетът ще бъде гласуван на първо четене и в зала по-късно през деня, когато депутатите ще се съберат на извънредно заседание.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев