АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРЕКРАТИ ЗАСЕДАНИЯТА, ЩЕ СЕ СЪБИРА САМО ИЗВЪНРЕДНО

Цвета Караянчева
26.03.2020 / 12:41

Парламентът преминава в нов режим на работа заради разпространението на COVID-19. Депутатите ще се събират в пленарната зала единствено, за да дебатират по законопроекти и решения, свързани с извънредното положение, а парламентарният контрол към правителството ще бъде само писмен.

Предложението за това направи председателят Цвета Караянчева, а в пленарна зала срещна подкрепата на 115 депутати, а 65 бяха "против".

„Приехме най-важните закони, които да помогнат на страната да преодолее кризата възможно най-леко. Сега е време и ние да се подчиним на тези закони. Време е да се отървем от илюзиите за изключителност. И ние, като всички останали, сме подвластни на заразата. Не можем да станем разпространители на тази зараза. Вирусът няма учтиво да ни попита: „Извинете, вие депутати ли сте? Аа, добре, ще ви подмина!“. Какво се случва, ако се установи в залата болен или контактен? Следва 14-дневен карантинен период. Това значи автоматично блокиране на работата на Народното събрание“, аргументира предложението си от трибуната Цвета Караянчева.

Според нея депутатите нямат възможността да спазват съветите за социална дистанция в залата и да стоят на не по-малко от 2 метра дистанция, както предписва оперативният щаб. Освен това там няма и как да бъде проветрявано.

„Запитайте се вие лично – готови ли сте да бъдете виновни, че сте заразили близък роднина или някой случаен човек?“, попита Караянчева колегите си в залата и продължи: „Не говоря да затворим парламента, защото той не е спирал да работи и по време на война. Но днес ние сме изправени пред невидима заплаха. Не знаем кой от всички тук е бил контактен. Трябва да бъдем разумни“.

Твърдо против мярката се оказа опозицията от БСП.

„Г-жо Караянчева, съжалявам, че вие се нагърбихте с отговорността да внесете това предложение. Като председател на Народното събрание допринасяте персонално за разрушаването на авторитета на нашата институция“, заяви депутатът от левицата и заместник-председател на парламента Кристиан Вигенин.

Според него управляващите търсят най-лесното решение, което Вигенин определи като „заключване на парламента отвън“.

„Този парламент трябва да се събере още веднъж – да гласува оставката на това правителство“, смята още той.

Подкрепа за предложението на управляващите дойде от коалиционния им партньор „Обединени патриоти“. „БСП иска да направи така, че парламентът да не функционира. Това е целта“, разкритикува депутатът Юлиан Ангелов несъгласието на опозицията. Той подчерта, че с това си решение парламентът не се саморазпуска, а прави така, че да не допусне зараза сред депутатите, за да може да работи по важните законопроекти, свързани с извънредното положение.

„Като сте против, дайте варианти!“, призова той депутатите от БСП.

„Страхът се представя като отговорност, а абдикацията – като смелост“, продължи с критиките към предложението Крум Зарков от левицата. „С вашето предложение предлагате да абдикираме от нашите задължения и да се скрием от това, което имаме да правим, а ние имаме доста неща“, настоя той.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев