АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УДЪЛЖАВА СЕ СРОКЪТ НА ВАЛИДНОСТ НА ДОКУМЕНТИТЕ ЗА САМОЛИЧНОСТ С 6 МЕСЕЦА

Издаване на лични документи
26.03.2020 / 12:36

Срокът на валидност на личните карти и свидетелства за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода от 13 март до 31 октомври, се удължава с 6 месеца". Това съобщи на брифинг в Министерски съвет Светлана Ценева - директор на Дирекция „Български документи за смоличност".

Те ще са валиден идентификационен документ в този период само за територията на страната, уточни тя и добави, че с влизането в сила на Закона за извънредното положение автоматично се удължава срокът на валидност на документите.

По желание на гражданите, ще могат да се издават нови документи и преди изтичане на този 6-месечен срок. Звената "Документи за самоличност" работят при осигурени безопасни условия за това, обясни тя.

"Ако консулската служба в съответната страна не е затворена заради създалата се ситуация, българите в чужбина могат да подават искане за подновяване на документите им. Ние продължаваме да издаваме документи и да ги подаваме към Министерството на външните работи, а те съответно да ги изпращат към консулските или дипломатически служби, но в условията на криза заради пандемията не знам дали успяват да ги изпращат, тъй като превозите са спрени. След като им изтекат документите и отворят дипломатическите служби, българите в чужбина могат или да си подадат документите оттам, или да си издадат временен паспорт, който е валиден документ", разясни директорката на Дирекция „Български документи за смоличност".

Цанева посочи, че на 9 март са приети 5691, паспорти - 4302, свидетелства за управление 1269, а на 23 март са приети 1071 лични карти, 295 паспорта и 271 свидетелства за управление. По думите ѝ този рязък спад показва, че въведеният режим на извънредно положение се спазва.

Старши комисар Николай Николов, директор на Дирекция „Миграция“ обясни, че с влизането в сила на Закона за извънредното положение се удължава с 6 месеца и срокът на валидност на документите на пребиваващите постоянно и дългосрочно пребиваващи чужденци, както и на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства, които пребивават на територията на България.

"Предвидено е чужденците с до една година разрешено пребиваване в страната, чийто срок на документи изтича в периода на извънредно положение в България, да подадат документи до 14 дни след изтичане на извънредното положение, като този период няма да се брои за прекъсване и няма да се брои за нарушение на Закона за чужденците в Република България", обясни той.

Николов посочи пример и с турски граждани, които са студенти в България, но в момента заради спрени учебни занимания са се завърнали в Турция. Те не трябва да се притесняват и могат да се върнат в България, а след изтичане на извънредното положение могат да подновят срока на пребиваване в страната без необходимост от нова входна виза и нови административни процедури.

 

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев