АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ УПРЕКНА ПРЕЗИДЕНТА В ЕГОЦЕНТРИЗЪМ

Бойко Борисов
22.03.2020 / 18:35

"Действително много интересно е това, което се случва и доста неочаквано за мен. Защото от неделя до днес ние сме провели две срещи с Румен Радев - първата е по моя инициатива, второта по инициатива на Румен Радев. Всеки ден му се обаждам и му долагам новото и какво правим, включително и вчера. Той се обади днес да каже за двата мотива, с които връща закона. Разбира се , той услужливо забрави да каже, че това е по предложение на БСП - точките за спекулата. Понеже аз винаги казвам истината, няма да го спестя това. Дариткова ми се обади и ми каза, че БСП искат да излизат от залата, ако не приемат техните предложения за спекулата. И сега същото казва той". Това заяви Бойко Борисов в отговор на наложеното преди това от президента Радев частично вето върху Закона за действията по време на извънредното положение. В реакцията на президента Бойко Борисов видя егоцентризъм, защото не е бил питан за разширените правомощия на военните. По този повод премиерът каза, че те ще се ползват само за тилови действия, ако полицаи, пожарникари и медицински персонал "омалеят".

"Сега социалистите ни връщат точно тези предложения от зрелия социализъм, когато цитрусите се продаваха отзад. Помним Лукановата и Виденовата зима, когато събориха банките, няколко национални катастрофи... Но приехме тези мерки, за да има консенсус и президентът каза, че знае.

Второто, за което каза, че ще върне закона, е заради думата "невярна информация", като е ясно, че това цели само тези, които изнасят зловредна информация. Днес сутринта видяхте - проф. Костов и проф. Мутафчийски, които имат стара вражда отдавна, се съгласиха да работят заедно в имено на народа. Аз говорих и с проф. Мутафчийски, защото искаме всеки, който е професор да се включи. Има нужда от това именно за осмисляне и изработване на последващите мерки, защото никой не знае колко ще продължи тази пандемия. Не искаме да оставим професори и хора, които могат да помогнат, а да чуем тяхното мнение. В съвета ще влязат и председателя зъболекарския съюз. В тази ситуация се ръководим единствено и само от мнението на експертите", сподели още премиерът.

Борисов отново се върна на темата с ветото и заяви, че недоумява как Радев може за ден-два да си промени мнението и да говори различни неща.

"Вие, медиите, видяхте, как в президенството говорихме заедно и как мерките на правтилеството определи като най-добрите в Европа. Италия, Испания, Великобритания дават за пример България. По предписание на щаба ние едно по едно бързо затворих местата, където има струпване на хора. Виждате, че и Великобритания само за няколко дни изпълни всички наши мерки", каза още Борисов.

Той бе категоричен, че правителството няма да допусне да се стигне до намаляване на пенсиите.

Премиерът обясни още, че единственото, за което евентуално ще се използва армията, е да върши работата на полицаи и пожарникари, ако техният състав временно намалее.

"Най-лесно е да отворим резервите на държавата. Но никой не знае колко дълго ще продължи кризата. Нека като видим за колко време ще е тази гадост - 1-2-3 месеца ли ще е? Тогава ще извадим пари за засегнатите", поясни Борисов.

Той коментира и темата с лекарствата, за които се смята, че помагат при лечението на заразени с коронавирус. И бе категоричен, че държавата прави всичко възможно да се сдобием със субстанциите. "Когато това стане, големите ни фармацевтични компании имат готовност да започнат производство", обясни премиерът.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев