АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕШЕВ: ТРЯБВА ДА СЕ МИНЕ В РЕЖИМ НА ПОЧТИ ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ

Иван Гешев
17.03.2020 / 20:30

Главният прокурор Иван Гешев поиска от депутатите налагане на радикални мерки - режим на почти военно положение за прилагане на мерки в борбата с коронавируса. Цената е животът на българските гарждани. Обвинител №1 е на заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси, която сазедава този след обяд преди утрешното приемане на Закона за мерките за извънредно положение. Сега е моментът да се разбере дали в България има държавници или само политикани, бе категоричен главният прокурор. Банско да бъде поставено незабавно под карантина, призова депутатите Обвинител № 1.

"Ние сме, мека казано, в извънредна ситуация", заяви главният прокурор и настоя: "Да се вземат твърди, адекватни и навременни мерки. Сега, веднага. Утре ще е късно“. Ето защо той поиска Банско да бъде поставено под пълна карантина, заради установените заболели с коронавирус, преминали през зимния ни курорт.

"Законът за извънредното положение вчера е бил актуален, днес не е, а утре ще бъде безсмислен - трябва да се мине в режим на почти военно положение, подчерта главният прокурор Иван Гешев по време на обсъждането на изцяло новия Закон за мерките за извънредното положение.

„Трябва да се готвим за най-лошото и ако не се случи, толкова по-добре. Времето ни изтича като пясъчен часовник, надявам се да не е изтекло", каза още Гешев пред депутатите от правната комисия.

Той прогнозира, че ако не вземем радикални мерки, ще повторим сценария на страните от ЕС. „Ние сме изправени в извънредна ситуация, която ще се превърне едва ли не във военно положение. Надявам се да не съм лош пророк. Така че този законопроект вчера вече е бил актуален, към днешна не е, а утре ще е безсмислен.

Според ръководителят на държавното обвинение държавата наистина „няма как да спре да работи“, но трябва да „премине в режим почти на военно положение“. Гешев призова управляващите да положат и усилия страната да направи така, че сама да произвежда за себе си всички стоки от първа необходимост.

„Отговорност на държавата е в лицето на НС и изпълнителната власт е да се вземат твърди, адекватни, навременни мерки. Става въпрос тук, сега, веднага, а не утре, когато ще е късно. Това, което аз смятам и като представител на прокуратурата, че трябва да се вземат много по-радикални мерки за предотвратяване на такива сценарии, които вече се развиват в цяла Европа. Щети ще има. Само че залогът е не икономиката. Тук три дена продължавам да слушам: икономиката, икономиката. Какво е икономиката без хората, без родителите ни? За кого е тази икономика, ако не за хората. Икономика се възстановява, държава се възстановява. Ние сме възстановявали държава след войни, но не и живота на хората. Това, което прокуратурата призовава, е да се предприемат радикални решения, колкото и крайни да изглеждат в момента. В момента, в който се обяви извънредно положение, може би бяхме едни от първите в Европа", заяви още Гешев.

„Ако мислим за политически избори, каквито и да са те, трябва да разберем, че утре няма да има кой да ни избира. Няма да има кого да избираме. В ситуация извънредна сме, меко казано. Трябва да се предприемат извънредни мерки. Този законопроект е крайно демократичен. Вчера беше актуален, вече не е. Това го казвам без да анализирам ситуацията в този вид, в който аз я познавам. Негативните сценарии, които се развиват в цяла Европа, вероятно ще се развият и тук", каза още главният прокурор и подчерта, че икономическите последици от разпространението на болестта не би следвало да бъдат извеждани на преден план.

Главният прокурор поиска още да бъдат прецизирани мерките, свързани с екскурзиите в чужбина, както и с движението на хора между градовете в страната.

„Практиката ме учила, че проблем се решава в началото. Когато един проблем стигне в краен стадий, той става нерешим“, каза още Иван Гешев.

Според него отговорност на всяка институция е да приеме адекватни и радикални мерки. „Това е начинът за оцеляване на българските граждани“, допълни още Гешев.

Източник: "Епицентър"

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев