АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФРАНЦИЯ МОБИЛИЗИРА 45 МЛРД. ЕВРО ЗА БОРБА С ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПОСЛЕДИЦИ ОТ КОРОНАВИРУСА

Бруно Льо Мер
17.03.2020 / 10:46

Франция ще осигури 45 милиарда евро под формата на икономически мерки за ограничаване на въздействието на коронавируса върху икономиката на страната и върху местните компании, заяви във вторник френският финансов министър Бруно Льо Мер.

"Във война сме срещу вирусът. Има също така икономическа и финансова война. Тази икономическа война ще бъде дълготрайна и яростна", заяви г-н Льо Мер пред френското радио RTL.

Френският министър посочи, че помощта за бизнеса ще включва редица инструменти, включително разширена схема за частична безработица, при която държавата изплаща заплатите на служителите, които не са необходими по време на кризата.

В понеделник френският президент Еманюел Макрон заяви, че правителството ще гарантира заеми на стойност 300 милиарда евро, за да помогне на бизнеса да премине през вирусната криза.

Г-н Льо Мер също повтори вчерашното обещание на Макрон, че държавата ще гарантира 300 милиарда евро банкови заеми за малкия и средния бизнес. "Няма да има малък или среден бизнес, който да няма ликвидността, от която се нуждае", подчерта той.

"Не искаме фалити“, заяви Льо Мер.

В също време се очаква френският брутен вътрешен договор (БВП) да се свие 1% през настоящата година. Въпреки това Льо Мер заяви, че правителството няма планове за спиране на финансовите пазари, тъй като смята, че "първо могат да бъдат направени други неща, като например забрана на късите продажби на акции".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев