АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СПАД НА ЗАРАЗЕНИТЕ В ИТАЛИЯ, ГЕРМАНИЯ ПРЕД ПИК, ПОЖЕЛАТЕЛНИ МЕРКИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Коронавирус
17.03.2020 / 10:52

Италия остава най-тежко засегнатата от коронавируса държава в Европа. Броят на заразените обаче намалява. Общият брой на заразените е 23 000. Над 10 000 са под домашна карантина. Над 2700 са оздравелите. Починалите са 2158.

Вчера правителството на Италия одобри указа за пакет от 25 млрд. евро за подпомaгане на икономиката на страната. Цели се смекчаване на удара върху икономиката, която на практика не функционира заради драконовските мерки, наложени от миналата седмица, за да се спре разпространението на заразата. Училища, магазини и ресторанти бяха затворени, а спортни събития отменени, като на италианците беше казано да си стоят вкъщи и да излизат само когато е абсолютно неотложно. Сред предприетите мерки, упоменати в указа, са и спирането на плащанията по кредитите на компаниите благодарение на държавните гаранции за банките, както и увеличаване на финансовите средства за подпомагане компаниите да изплащат заплатите на служителите, временно отстранени от работа заради карантината.

Германия е преди пика на епидемията

Заразените в Германия са около 6000, починалите са 13. Страната е единствената в Европа с най-много интензивни легла на глава от населението – 28 000 легла при 80 млн. души население. 25 000 легла имат обдишващи апарати.

От днес всички детски градини и училища в страната са затворени. Германия забранява влизането на граждани, жители на страни извън Европейския съюз. Чужденците от Съюза ще бъдат проверявани. Свободно ще се придвижват стоки, хора с неотложна работа, членове на семейства, тирове.

Има пакет с мерки от 13 млрд. евро за фирми, които нямат ликвидност. Държавата ще се опита да ги подкрепи, за да намали фалитите. Големите фирми обаче също изпитват затруднения. „Луфтханза“ поиска държавна помощ. Авиокомпанията остави на земята близо 50% от самолетите си.

Пожелателни мерки във Великобритания

Правителството в Лондон не бърза да затваря училища и обществени места и да спира полети. Единственото ограничение е за хората над 70-годишна възраст, препоръчва се те да не излизат от домовете си. Мерките са повече пожелателни.

Мерките в плановете на правителството в борбата с коронавируса дойдоха с оглед на зачестилите случаи на заразяване и смъртни случаи в Обединеното кралство, които достигнаха 55 души. 1500 души са случаите на заразени с Covid-19.

Много от големите авиолинии обявиха, че ще свият полетите си до 80%.

Министърът на финансите ще даде пресконференция, на която ще бъдат посочени по-конкретни мерки за подпомагане на бизнеса да оцелее по време на кризата с коронавируса.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев