АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: ЧАСТНИТЕ И ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ ДА ВЛЯЗАТ В ЕДНАКЪВ РЕЖИМ

Корнелия Нинова
17.03.2020 / 10:42

Частните и държавните болници да се приведат в еднакъв режим, а ако частните заведения откажат – да им бъдат спрени парите от НЗОК. Всички мерки, които управляващите предложиха във връзка с обявеното извънредно положение у нас липсват като текст в законопроекта, който трябва да бъде гласуван в Народното събрание, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

По думите ѝ, никъде в закона не е записано заявеното от финансовия министър Владислав Горанов, че държавата ще поеме 60 на сто от възнагражденията на работещите в засегнати от мерките фирми.

„Пише, че при отпуски, неплатени при това, работодателят е длъжен да плати 50 процента от възнагражденията, а не държавата. Ето го противоречието“, посочи Корнелия Нинова.

По повод единодушно приетото от парламента решение за въвеждане на извънредно положение Корнелия Нинова коментира, че БСП е загърбила противоречията, "защото сме отговорни хора и виждаме колко опасна е болестта и за здравето, и за икономиката. В такива моменти няма нужда от самоцелно опозиционно поведение“.

От БСП предложиха да бъдат замразени плащанията на битовите сметки (ток, газ, вода), като това да важи и един месец след излизането от извънредните мерки. „Не искаме да бъдат опростени тези задължения, а да бъдат отложени за времето, в което хората ще се върнат на работа и ще имат средства. Не искаме в този период да се трупат лихви“, обясни тя.

Според нея предложението също не е изведено като текст в Закона.

Като лош текст в Закона Нинова определи мярката, че ще се наказват медицински лица, които отказват да си изпълнят задълженията. Тя обясни, че като наказание е записано до 1 година пробация и 1000 лв глоба.

„Вместо да осигурят условия на труд – въвеждат наказания. За сметка на това за спекулантите няма нито дума. Ние настояваме за санкции. Глобата за тези, които трупат дивиденти на гърба на заразата е 100 лв.“, подчерта лидерът на БСП.

Според Нинова не се знае и как ще бъдат разпределени 500-те млн. лв. за малкия и среден бизнес през Българската банка за развитие.

„Всеки извънреден лев в извънредно положение от данъците на гражданите и европейските средства да се харчи чрез актуализация на бюджета в НС, а не през прозореца на джипа“, категорична беше тя.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев