АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЯМА УСТАНОВЕНИ НОВИ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС У НАС

Началникът на ВМА и шеф на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски н
09.03.2020 / 09:00

Няма установени нови случаи на коронавирус у нас. Остават четирите потвърдени - два в Плевен и два в Габрово. Това съобщи ръководителят на Националния кризисен щаб за борба със заболяването проф. Венцислав Мутафчийски.

“Пристигат пробите от засегнатите градове, предимно персонал и контактни лица в много голямо количество. 140, както обявихме грубо, все още се уточнява какви ще бъдат групите, които ще бъдат изследвани“, каза проф. Мутафчийски.

“За методиката, която се използва за изследване в целия свят, все пак трябва да има някакви минимални изследвания или минал известен период от заразяването, за да може да се позитивира с лабораторно изследване“, посочи той и допълни:

“Така че и при мерките, които се взимат и в самите лечебни заведения, достъпът до самите лечебни заведения е много строг, да няма излишно ходене в самите болници. Там помага и Министерство на вътрешните работи, дезинфекция върви денонощно на всичките отделения. Персоналът използва задължително защитни предпазни средства от по-ниска степен на защита. А тези, които работят с доказаните вече случаи, са с висока степен на защита“.

“Изработват се приоритетите, преди малко разговаряхме и с директора на болницата в Габрово, кои хора ще бъдат изследвани първи. Това са именно най-пряко контактувалите с доказаните случаи. Един старчески дом, който е в Габрово, там е имало пациентка, която е била в болницата и след това е изписана като здрава“, каза още проф. Мутафчийски и поясни:

“Щабът в момента решава как да се разпределят пробите, за да може да имаме бързи резултати. Обяснихме много пъти, че има определено натоварване, което може да издържи една лаборатория за денонощието. Военномедицинска академия също поема част от пробите, които са за Габрово и Плевен, с цел по-бързо обработване“.

Задължително трябва да има домашна карантина за всички контактни лица с тези установени и потвърдени случаи, категоричен бе проф. Мутафчийски.

“Тази сутрин в разговор с д-р Михов, директор на габровската болница, беше уточнено, че ще бъдат затворени всички отделения, които не работят по спешност. С цел ограничаване на персонала, който се движи из самата болница“, съобщи още той и коментира информацията за т.нар “нулев пациент“:

“Ако забелязвате, аз не говорих за нулевия пациент, защото още нямаме установяване на такъв пациент. В Габрово само мога да кажа, двете пациентки, които са установени нямат нищо общо помежду си, въпреки че беше разказана история, че това е сестрата, която се е грижела за пациента – не е вярно, сестрата изобщо няма досег с този пациент“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев