АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТМЕНЕНИ СА МАСОВИТЕ КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ В ЦЯЛАТА СТРАНА

Коронавирус
09.03.2020 / 08:57

Отменени са всички масови културни събития в цялата страна заради установените първи случаи на коронавирус. Това важи и за посещенията в кината. Забраняват се всякакви масови прояви с участие на деца, спортните състезания ще се провеждат без публика.

Днес следобед се очаква да излязат резултатите от взетите вчера 94 проби от хората, контактували с медицинската сестра от Габрово, носител на коронавируса. Тя е вторият случай в града с положителен резултат след теста.

Подобрява се състоянието на медицинската сестра от вътрешното отделение на габровската болница. Както и на 75-годишната пациентка, приета с пневмония преди дни в областното здравно заведение.

Двете носителки на коронавируса са изолирани в инфекциозното отделение, в което са заети 7 от 10 легла. При нужда има възможност да се разкрият още и да се насочат специалисти от други направления, за да се осигури необходимата медицинска помощ.

Персоналът в отделението, в което са поставени под карантина 14 пациенти, е снабден с маски и предпазни костюми за работа. Осигурените от Министерство на здравеопазването средства са достатъчни за следващите 10 дни, докато пристигне пратката от Турция областната болница остава под карантина - ще се приемат само пациенти, чието състояние е животозастрашаващо.

В Габрово са отменени всички публични масови мероприятия на закрито, учениците са в грипна ваканция, вероятно е тя да бъде удължена. Новото е, че се преустановяват учебните занимания в университетите, затворени остават яслите и детските градини.

Медицинската сестра и 75 годишната жена, която беше първият потвърден случай на COVID-19 в Габрово, не са имали пряк контакт помежду си. Това и фактът, че 75-годишната жена е с нетипичен профил - тоест не е с рисков профил, провокират много въпроси - зададоха ги вчера и габровци в анкета пред микрофона на БНР. Днес се очаква повече яснота за това как са се заразили двете жени.

В Плевен се очакват резултатите от 65 проби на хора, които са били в контакт с двамата мъже с установена положителна проба за коронавирус. С превантивна цел са въведени редица мерки, които да ограничат контактите на публични места.

Кризисен Щаб действа в Плевен след като пробите за коронавирус на двама мъже се потвърдиха като положителни . В Плевен от днес се въвежда карантинен режим в университетската болница „Д-р Георги Странски“ - спират се планови операции, плановият прием, детската и женската консултации, посещенията при болни. Няма да се приемат и изписват пациенти в Белодробната клиника, където лежат пациентите с коронавирус.

Здравословното състояние на двамата плевенски пациенти с COVID-19е добро, клинично здрави са -по думите на здравния министър Кирил Ананиев , който снощи посети Плевен , за да види на място предприетите мерки.

Под специално наблюдение са чуждестранните студенти в Медицинския университет, там учебният процес е прекратен, наблюдават се и 200 чужденци, които са на работа у нас.

Със заповед на кмета Георг Спартански се спират от днес детските ясли и градини до второ нареждане. Учениците са в грипна ваканция, която вероятно ще бъде удължена и след 11 март.

Преустановява се дейността на всички центрове за деца и възрастни с увреждания , центровете за обществена подкрепа. Спират се всякакви културни прояви, затварят се местата, където се събират много хора- кина, фитнес зали.

От днес в тролеите започва честа и периодична дезинфекция. В Центровете за административно обслужване на гражданите се въвежда стриктен контрол на пропускателния режим, там са осигурени препарати за дезинфекция на ръцете, препарати за измиване на подовете, еднократни салфетки, сапун , маски за общинските служители. Дезинфекцията на помещенията трябва да е не по-малко от три пъти на ден.

Под домашна карантина са 142 лица.

От днес плевенчани трябва да ограничат контактите си, да бъдат дисциплинирани и отговорни към ситуацията , особено важна е личната хигиена и ако имат някакви съмнения да се обръщат към личните си лекари , желателно е първо по телефона.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев