АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УТРЕ ПРЕДСТОИ ВИЗИТА НА ЕВРОПЕЙСКИ ШЕФОВЕ В ГЪРЦИЯ ЗАРАДИ БЕЖАНСКАТА КРИЗА

Европейски съюз - Гърция; Потупване по рамото
02.03.2020 / 15:06

Председателите на ЕК Урсула фон дер Лайен, на Европарламента Давид Сасоли и на Европейския съвет Шарл Мишел ще бъдат на спешна визита в Гърция във вторник във връзка с бежанската криза, съобщи председателката на Комисията.

Тя заяви, че по този начин ще бъде показана пълната солидарност на ЕС с предизвикателството, пред което е изправена страната.

"Наш приоритет е да дадем на България и Гърция цялата подкрепа на ЕС, от която те се нуждаят, за да се справят със ситуацията на място. Защото предизвикателството, пред което Гърция се изправя точно сега, е европейско предизвикателство", посочи г-жа Фон дер Лайен и допълни:

"Затова утре заедно с Шарл Мишел и Давид Сасоли ще пътувам до Гърция. Ние ще се срещнем с премиера и заедно с него ще посетим и региона около границата, за да оценим на място каква помощ е нужна".

Междувременно шефът на ЕК изрази съчувствие към Турция заради конфликта в Сирия, но заяви, че решението на Анкара да пусне бежанци и мигранти в Европа "не може да бъде" отговорът.

"Признавам, че Турция е в затруднено положение по отношение на бежанците и мигрантите. Но това, което виждаме сега, не може да бъде отговор или решение", каза тя на пресконференция в Брюксел.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев