АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЪРЦИЯ ОБВИНИ ТУРЦИЯ В ОРГАНИЗИРАН ТРАФИК НА ХОРА

 Край Марица - 2 март 2020 г.
02.03.2020 / 15:02

Гръцката армия провежда военни учения в област Еврос и в Егейско море, за да предотврати навлизане на хиляди мигранти. Атина обвинява Анкара в организиран трафик на хора. В Гърция пристига председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Гърция е поставена пред организиран мигрантски натиск, ръководен от Турция“, заяви говорителят на гръцкото правителство.

Официалната позиция на Атина е, че Турция, вместо да ограничава трафика на хора, се е превърнала в „трафикант".

Гръцките телевизии излъчиха кадри, които доказват, че турски полицаи са използвали сълзотворен газ срещу гръцките граничари.

Съветът за национална сигурност увеличи участието на военните и полицията по охрана на границите и прекрати приемането на молби за убежище.

Официално 93-ма мигранти са преминали по река Марица на гръцка територия. Арестувани са без право да поискат убежище. Общо почти 10 хиляди мигранти са били отблъснати за едно денонощие.

Натискът се засилва към гръцките острови в Егейско море, където повече от хиляда души успяха да достигнат с лодки от турския бряг. Жителите на остров Лесбос блокираха пътищата до лагерите. Охраняват и крайбрежието. Островите Хиос и Самос също са в извънредна ситуация.

Атина очаква решителна подкрепа на извънредната среща на министрите на външните работи на страните от Европейския съюз.

Бежанският и мигрантски поток към границата между Турция и Гърция продължава, свидетелства кореспондентът на БНР в Турция. Българският премиер Бойко Борисов ще отлети тази вечер за Анкара, където ще се срещна и ще проведе работна вечеря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Към Тракия се отправят хора от различни краища на Турция – както сирийци и хора от целия Близък Изток ,от южните области и Истанбул, така и афганистанци, иранци и пакистанци, влезли предимно през източните провинции на Турция.

Най-много хора се отправят към Одрин, поради лесните комуникации с Истанбул, след което оттам мнозина се спускат по протежение на границата на юг.

Някои вече се завръщат обратно към местата в Турция, откъдето са тръгнали. Мнозина от останалите край границата са отчаяни и осъзнават, че гръцката граница най-вероятно няма да бъде отворена в скоро време.

Проблеми за струпалите се на турско-гръцката граница са липсата на достатъчно храна, вода и санитарни условия, както и ниските температури през нощта. Правят се и множество опити за достигане на гръцките острови по море от областите Чанаккале и Измир, но метеорологичните условия – вятърът, студът и вълнението ги спират.

По време на работна вечеря турският президент Реджеп Тайип Ердоган и българският премиер Бойко Борисов ще обсъдят действията, които ще допринесат за справянето с кризата в Сирия и спирането на мигрантския натиск в региона, съобщава пресслужбата на Министерския съвет на Турция.

Директоратът по комуникациите на турското президентство отбелязва, че по време на срещата ще бъдат обменени мнения относно актуални регионални и международни въпроси, особено кризата в Сирия, както и двустранните отношения.

От турското президентство съобщиха за БНР, че не е предвидена съвместна пресконференция на двамата лидери.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев