АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ПРОДЪЛЖАВАТ С ПРОТЕСТИТЕ

 Медицински специалисти обявиха безсрочен протест. Част от медиците направиха палатков лагер под прозорците на правителството.
02.03.2020 / 14:57

За първа нощ палатков лагер под прозорците на властта обедини два протеста - на медицинските специалисти и на майките на деца с увреждания. Медиците настояват за реформа на системата, а майките от "Системата ни убива" - за оставка на социалния министър.

Не е изпълнено нито едно от исканията ни - за увеличаване на работните заплати, за по -добро заплащане на нощния труд, болниците да не са търговски дружества, за правилно разпределение на средствата по клинични пътеки, обявиха протестиращите медицински сестри:

"Основното за нас е водещото - пълна реформа в здравеопазването. Да бъдат премахнати търговските дружества."

"Исканията остават същите, промяната на категорията на труд. Не може 25 стотинки да е нощният труд. Ние отговаряме за човешки живот".

"Спешната помощ е изцяло процедирана от държавата. Ние работим в спешно отделение към търговско дружество. Там има разлика и нашата заплата се определя от нашия работодател. Колкото повече клинични пътеки имаме заработени, толкова по добри пари примерно ние ще получим", завиха пред микрофона на БНР протестиращи медицински специалисти.

Част от протестиращите медици се насочиха към „Пирогов“, за да подкрепят своя колежка, която според тях е била притискана от ръководството заради участието си в протестите.

В подкрепа на медицинските сестри и със своите искания майките от „Системата ни убива“ настояват за оставката на социалния министър Деница Сачева, защото по думите им тя иска да внесе промени в Закона за личната помощ, защото от догодина, когато отпадат ограниченията по него нямало да има средства за всички нуждаещи се лица от лична помощ:

"От догодина за всеки човек, който има нужда от личен асистент, независимо дали има ТЕЛК или няма ТЕЛК и независимо от възрастта, остават ограниченията по часове.

В момента са ограничени часовете, най-много могат да се дадат осем часа. А от следващата година, ако вие имате 12, 14, 20 часа и имате нужда от личен асистент, трябва да ви бъде дадено.

Понеже се изчислява, че тези пари не могат да се дадат, госпожа Сачева обявява едни 900 милиона, въз основа на какво?".

По-рано в писмо до медиите от Министерството на здравеопазването обявиха, че са в постоянен диалог с представителите на протестиращите медицински сестри. Отбелязва се, че последната среща на министър Ананиев с тях била в средата на миналата седмица. Немалка част от исканията са изпълнени, а по други се работи в момента, уверяват от здравното ведомство.

Предстои до дни да се публикува за обществено обсъждане искането на медицинските специалисти за 7-часов работен ден на реанимационните сестри.

Министерството на труда и социалната политика също изпрати до медиите позиция, в която се подчертава, че е разработена национална програма за услуги в домашна среда, с която тези хора да получат личен асистент.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев