АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: КАБИНЕТЪТ Е ПОДПРАВИЛ ДАННИТЕ ЗА ИКОНОМИЧЕСКИЯ РАСТЕЖ

Корнелия Нинова
25.02.2020 / 09:25

"Кабинетът "Борисов" е подправил данните за икономическия растеж. В експертен доклад на БНБ се отчита грешка при статистиката - миналата година тя бе 380 млн. лв., тази е 4 млрд. лв. Оттам тръгна разговорът, извикахме експерти, те изчислиха данните и излезе, че има грешно подадени данни от митниците. По-интересното обаче, на което бих се позовала, са проведените разговори с НСИ и представители на БНБ, които потвърдиха тези наши данни и се надявам да имат смелостта и публично да го заяват", това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред БТВ.

"Кабинетът не управлява кризите, той ги създава. Бърз преглед на различните кризи и скандали през последната една година показва, че те са били поне 25-26. Това означава, че на месец имаме по 2 скандала или 2 кризи. Така не се управлява държава, Давам пример с някои по-големи - "Апартаментгейт", фалитът на застрахователна компания "Олимпик", скандалът с председателя на КОНПИ, Боил Банов и корупцията около "Ларго", разкритата корупционна схема за български паспорти на чужди граждани, въвеждането на касовите апарати и създалата голям проблем наредба Н-18, тол системата, пробивът в НАП и изтеклите лични данни, протестите на медицинските сестри, скандалът за цените на лекарствата водната криза, вносът на отпадъци, мръсния въздух, актуалната теми за последните седмици с прането на пари, протестите за стратегия за детето и закона за социалните услуги, подправени статистически данни и много други. Това се случва постоянно и трябва да спре. Тези кризи засегнаха работещи, малък и среден бизнес, медицински кадри, земеделци." Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред БТВ.

По темата с винетките тя изрази възмущение, че се налага на хората от населените места до София да плащат винетки, за да могат да отидат на работа. Заяви, че смята за позорно и срамно на шефа на АПИ да бъде възлагано да вика като глашатай по мегдани и площади, а че просто трябва Министерският съвет да отмени взетото от него решение, с което определя списъка с пътищата. Нинова отбеляза, че за нея това е истинско решение в полза на пострадалите хора и че е единственото възможно.

"Кабинетът "Борисов" е подправил данните за икономическия растеж. В експертен доклад на БНБ се отчита грешка при статистиката - миналата година тя бе 380 млн. лв., тази е 4 млрд. лв. Оттам тръгна разговорът, извикахме експерти, те изчислиха данните и излезе, че има грешно подадени данни от митниците. По-интересното обаче, на което бих се позовала, са проведените разговори с НСИ и представители на БНБ, които потвърдиха тези наши данни и се надявам да имат смелостта и публично да го заяват", каза Нинова.

Тя вярва, че професионализмът им ще надделее и че ще публикуват информацията, защото това е изключителен гаф и то на европейско равнище и възможна причина за отложеното влизане в чакалнята на еврозоната. "Поправянето е съзнателно, с цел показване на по-висок икономически растеж. И Европа, и международни финансови институции, и международен кредитен рейтинг, и преразпределение на пари в страната- много неща се базират на това колко е БВП и какъв е икономическият растеж на страната. А реалният икономически растеж е между 0,9% и 1%.", увери председателят на БСП.

По темата за къщата в Барселона, Корнелия Нинова изтъкна, че новото е, че испанската прокуратура за борба с корупцията разследва пране на пари, свързващо се по определен начин с премиера. "Това е новото - европейска държава в ЕС води разследване за пране на пари, свързано с България. Ето ви го първото петно, свързано с България. Второто - недоказано все още, но обвързано с името на премиера на България. Това не е просто претоплена манджа", коментира Корнелия Нинова.

"Моето впечатление е, че прекият избор на председател на БСП се приема с много голямо въодушевление от членовете на партията. Имам силното убеждение, че това е най-демократичният и най-верен път за избор на председател. Бях въвлечена в тази идея от Педро Санчес, премиер на Испания, избран по същия начин за председател на партия. В Европа много социалистически партии избират по този начин своите лидери. Искам БСП да бъде модерна партия"- заяви председателят на БСП.

Лидерът на социалистите каза, че с приетите нови правила за избор на председател на партията- такъв ще може да бъде избран, ако са гласували поне 51% от членовете на партията. Тя обърна внимание, че процесът по актуализиране на списъците върви в момента и че след получените 175 списъка на общински организации от общо 297- партийни членове са 43025. Продължава преброяването.

"Сега е моментът за всеки, който има различно виждане за пътя на БСП, за начина на правене на политика, за вътрешнопартийните отношения, структурни и организационни въпроси- да дойде на терена на състезанието. Не сме в конфликт с Кирил Добрев. Но не са верни слуховете,че правя договорки с него и играем някаква игра. Нямаме договорки, нямаме игра и не участвам в такива схеми", увери председателят на левицата.

Нинова обърна внимание, че спрямо предходния мандат БСП има двойно повече депутати в парламента - от 38 на 80 в момента и че е единствената българска партия, увеличила броя си европейски депутати - с един повече от предния мандат, както и че е партията увеличила броя кметове и кметове на областни центрове.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев