АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ: НЕ ХОДЕТЕ ПО ЖЕНСКИЯ ПАЗАР ДА ПИТАТЕ ЗА ТЕСТОВЕ ЗА КОРОНАВИРУС, НАЙ-ВАЖНОТО Е ДИСЦИПЛИНАТА У САМИТЕ ХОРА

Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев
25.02.2020 / 09:58

Не ходете по Женския пазар, ако имате съмнения и основания, че сте болни от коронавирус, а просто се обадете по телефона на личния лекар или на районната здравна инспекция. Леко ядосан от паниката и спекулациите, които тръгнаха от вчера, директорът на Националния център за заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев в студиото на БиТиВи призова хората просто да четат и да се информират, а не да всяват допълнителни страхове у хората с постове в социалните мрежи, че не ги изследват.

Изследвания се правят само на хора, които имат симптоматика и са били подложени на риск. Няма нужда всички да се изследват, не е оправдано от експертна гледна точка, обясни Кантарджиев. За да има сериозни основания човекът трябва да се е върнал от район, засегнат от коронавирус, както и да има температура и дихателни увреждания. Малките деца, бебета, младите хора не са пряко застрашени, тъй като вирусът засяга преди всичко възрастните хора, а младите не боледуват тежко.

Кантарджиев няколко пъти повтори настойчиво, че най-важното е дисциплината у самите хора, а това означава не да обикалят учрежденията, а да се поставят сами под карантина и да се обадят по телефона на личния си лекар или на РЗИ.

Държавата взима всички адекватни мерки, увери Тодор Кантарджиев и заяви, че още днес по сухопътните граници служителите ще бъдат снабдени с безконтактни термометри, а термокамери ще бъдат монтирани по най-бързия начин. Така е разпоредил вчера и премиерът.

Тодор Кантарджиев посъветва пряко застрашените да остават под карантина, като това, стана ясно от думите му, може да става с подаване на годишен платен отпуск, тъй като болничен лист за това не се издава.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев