АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОНСУЛЪТ НИ В МИЛАНО: БИЛЕТИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ СА ИЗКУПЕНИ

Таня Димитрова, консул на България в Милано
25.02.2020 / 09:15

"Българите постоянно звънят на телефона в консулството. Ситуацията се владее до колкото е възможно. Вчера по улиците бяха предимно туристи, много малко хора ходят на работа. Метрото и влаковете са почти празни. По-добре да отложите в момента пътуванията си. Не минавайте през летища, колкото по-малко контакти, толкова по-добре", заяви в ефира на БНТ генералният консул на България в Милано Таня Димитрова. "Всеки ден звънят хора, за да се приберат в България. Не са ограничени полетите, билетите са изкупени. Пак казвам да не се пътува, но не мога да огранича хората. 313 българи има в окупираната зона, а 15 000 са сънародниците ни в регионите с коронавирус", категорична бе тя.

Консулът ни в Милано: Билетите за България са изкупени

Заради зачестилите случаи на коронавирус в Италия до 27 март "България ер" отменя полетите си от и до Милано, съобщиха от авиокомпанията снощи. Всички пътници по анулираните полети могат да поискат пълно възстановяване на сумата за самолетните си билети, както и да променят датата си на пътуване, без да плащат такса.

Всички пътници по полетите до и от Милано в периода 29 март - 30 април 2020 г. също могат да получат пълно възстановяване на сумата за закупените самолетни билети.

Връщащите се от Италия промениха картината в България към по-лошо. Едно е да контролираш хората от Китай, но това е съвсем друго. Препоръчваме да се направи една 14-дневна карантина вкъщи, когато хората се приберат от Италия или са били в други рискови страни. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в ефира на БНТ. Той каза, че в Италия не е ясно от къде е тръгнал вирусът, а когато става дума за въздушно-капково заболяване - броят на заболелите расте лавинообразно.

"Категорично става дума за коронавирус в Италия. Отменят се полети. Вземаме решения на базата на актуалната информация. Всеки ден ще има брифинги от Кризисния щаб", допълни Кунчев.

По думите му на летищата има термокамери, които не се виждат, за да не се пречи на нормалния трафик.

"Достатъчни са маските, има висок клас аспиратори и бързи тестове. Много хора държат да се изследват без да има за какво и призоваваме да не се натоварва системата. Има смисъл да се носи маска, ако човекът вече има признаци - така ще се ограничи заразата", поясни още лекарят.

Той бе категоричен, че шансът да дойде вирусът у нас нараства, защото вече е в Европа. "Добре е когато всички страни прилагат едни и същи координирани мерки срещу коронавируса", каза още Кунчев. Той е на мнение, че прекалената информация и фокусирането върху заболяването води до една не добра психологическа обстановка и се всява паника. "Трябва да се ограничат пътуванията и контактите", посъветва още той.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев