АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ ЗА МЕРКИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА: ВРЪЩАЩИТЕ СЕ ОТ РИСКОВИ МЕСТА ДА СПАЗВАТ 14 ДНИ КАРАНТИНА

Извънредният Съвет по сигурността към МС
24.02.2020 / 20:38

На извънредния Съвет по сигурността заради коронавируса премиерът Бойко Борисов призова хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период.

„Поддържаме връзка с всички други държави, наблюдаваме ситуацията, но нищо друго не може да ни опази както дисциплината – хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период. Връщат се ученически групи, казал съм - министърът, зам.-министрите да ги чакат на аерогарата, да разговарят със семействата, да остават по домовете, докато мине съответният срок".

Държавата сформира щаб, който ще бъде оглавен от проф. Венцислав Мутафчийски, който ръководи ВМА. В щаба влизат секретарят на МВР, шефът на Гранична полиция, държавният инспектор, МВнР, здравното министерство.

В страната има около 2000 теста за изследване на вируса. Поръчани са още 1000. Те ще са безплатни, но ще се прилагат само на хора със симптоми, за всички останали те не се препоръчват.

Затяга се контролът по сухопътните граници - до края на седмицата сухопътните и морските гранични пунктове ще бъдат оборудвани с термокамери. Те са поръчани и пътуват към България, обяви проф. Мутафчийски:

„Пунктовете са 100, така че е необходимо технологично време за монтирането на дистанционните термометри. Те ще бъдат разпределени в граничните пунктове. Това няма да затруднява трафика“.

„България Ер“ отменя полетите си от и до Милано до 27 февруари, съобщиха за БНР от пресслужбата на авиокомпанията. Пътниците, закупили билети, ще могат или да променят датата на пътуване, или да им бъде възстановена сумата.

Кризисният щаб за коронавируса към правителството препоръчва да се отменят всички масови публични прояви на закрито.

По-рано днес главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев призова за засилен контрол по сухопътните граници на България заради разпространението на коронавируса.

„Връзките между България и Италия са доста по-интензивни, отколкото с Китай, и това поставя доста по-тежки за изпълнение задачи пред нас. Контролът на летищата важи за всички, и пристигащи от Италия. Въпросът е сега да разширим този контрол и на сухоземните граници, а и да създадем условия - реакцията да е бърза при възникване на случай и да не позволим разпространение вътре в страната“.

Преди началото на извънредното заседание на Съвета по сигурността, свикано от премиера заради ситуацията с коронавируса, Кунчев обяви, че без да имат признаци, хората не подлежат на задължително изследване. Така той отговори на въпроса - защо на пребивавали в Италия се отказват изследвания и се иска заплащане, ако те настояват за такива:

„Ако човек няма признаци – температура, оплаквания, не подлежи на такова изследване, няма смисъл да го прави. Броят на полетите от Италия до България е 37 седмично и с тях се връщат между 4000-5000 души. Няма смисъл те да бъдат изследвани, ако нямат признаци или не са контактували с болен човек“.

Проф. Мутафчийски призова всички, които се завръщат в България от райони със зараза от коронавирус и имат симптоми, да се изследват:

„Ако има зачервено гърло, температура, кашлица, да не се самоуспокояват, че е друго заболяване. Елате при нас, ние ще установим за какво заболяване става въпрос. Всички сили и средства, необходим за установяването на потенциално заразени, са в ход“.

До момента направените изследвания за коронавирус у нас са 30, всичките са отрицателни.

Относно липсата на защитни маски у нас проф. Мутафчийски обясни, че повечето от големите производители са от Китай, затова в момента България разчита на резерви. За медицинския персонал има маски и 8000 защитни облекла.

Утре ще се проведе учение за реакция на институциите, в рамките на което от терминал 2 на летище София двама с вероятност за коронавирус ще бъдат транспортирани и изолирани във Военномедицинска академия.

По-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че са отрицателни резултатите за коронавирус на починалия вчера в Банско британски гражданин от китайски произход.

Министър Ананиев коментира и мерките, които предприема държавата за предотвратяване на заразата:

„Ние имаме информация за всички граждани, които идват от райони, които са застрашени, и в които е налице коронавирусът. Така че те се проследяват още с пристигането на територията на България. Тези, които кацат на летищата, минават първо през термокамерите. При най-малката засечена температура - над 37 градуса, биват настанявани в определените лечебни заведения".

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев