АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЕНАТЪТ НА САЩ ОПРАВДА ТРЪМП В ПРОЦЕСА ЗА ИМПИЙЧМЪНТ

Сенатът на САЩ
06.02.2020 / 07:55

Сенатът на САЩ оправда президента Доналд Тръмп в процеса за импийчмънт срещу него, предадоха агенциите. Тази вечер сенаторите оправдаха президента и по двете обвинения срещу него в процеса, а те бяха за злоупотреба с власт и за възпрепятстване на Конгреса. По първото обвинение Тръмп бе оправдан с 52 срещу 48 гласа. По второто с 53 срещу 47 гласа.

Един сенатор от републиканците, Мит Ромни, наруши партийната дисциплина и гласува президентът да бъде признат за виновен по първото обвинение, за злоупотреба с власт, откъдето дойде и единият глас разлика в двете гласувания. Демократите гласуваха единно срещу президента.

През декември Камарата на представителите, долната камара на Конгреса на САЩ, реши Тръмп да бъде подложен на импийчмънт. Той беше обвинен, че е злоупотребил с власт, за да упражни натиск върху Украйна да започне разследване срещу негов политически съперник преди тазгодишните президентски избори, а след това беше обвинен и че е възпрепятствал разследването на Конгреса. Президентът заяви, че не е вършил нищо нередно.

При това положение Тръмп остава на поста си, след като опитът той да бъде отстранен от него се провали при гласуванията тази вечер. По-късно днес - в 19 ч. българско време, президентът ще направи официално изявление във връзка с оправдаването си от Сената в процеса, съобщи самият той в "Туитър". В публикацията си Тръмп отново определи процеса за импийчмънт като "измама".

От Белия дом приветстваха гласуването в Сената и определиха процеса за импийчмънт като "лов на вещици, основан на поредица лъжи", предаде Ройтерс. "Днес позорният опит за импийчмънт, скалъпен от демократите, приключи с пълното оневиняване и реабилитиране на

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев