АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТЕФАН РАДЕВ: СЛИВЕН ИМА БОГАТА ИСТОРИЯ И ГОЛЯМ ПОТЕНЦИАЛ ЗА РАЗВИТИЕ В БЪДЕЩЕ

Кметът на Сливен Стефан Радев
05.02.2020 / 23:44

Разговаряме с кмета на Община Сливен за реализираните проекти, плановете за индустриален парк, перспективите в туризма и „сливането“ с Ямбол

Стефан Радев е роден на 6 септември 1972 г. в град Сливен. Завършва висшето си образование в през 1995 г. в Икономическия университет - Варна със специалност "Икономика и управление на индустрията" и по-късно придобива магистърска степен по счетоводство и контрол от УНСС - София. Бил е изпълнителен и финансов директор на голяма компания и е работил във финансовата сфера като одитор. През 2015 година е избран за кмет на Община Сливен, а през 2019 е преизбран за втори мандат.

- Г-н Радев, за вас гласуваха почти 65 процента от участниците в балотажа на местните избори през октомври 2019 г. С какво постигнато през първия ви мандат спечелихте отново доверието на сливналии?

- Мисля, че гражданите на Сливен се довериха на екипа ни заради много неща. Сливен беше в много тежко финансово състояние и основната ни задача през първия мандат беше насочена към оздравяване. Въпреки че не беше лесно, смятам, че по-голямата част от съгражданите ни разбраха какво е предизвикателството и какви са трудностите пред общината.

Смятам, че когато човек е откровен, когато говори за проблемите с хората, среща и разбиране. Всъщност, общите действия на всички ни позволиха да преодолеем тази криза.

В същото време успяхме да реализираме големи проекти, за които се е говорело години наред в нашата община и не е имало развитие – по отношение на транспорта, комуникационната схема, облагородяването на кварталите. Наваксахме и с програмата за саниране. Използвам случая, за да благодаря на нашите съграждани за подкрепата.

- Сливен се гордее с индустриалните си традиции - от производството на пушки и сечива през 17 век до текстилните фабрики и спиртоварни през 19 век и машиностроенето, прасковите и неповторимата „Сливенска перла“ при социализма. Каква е стопанската картина в Общината днес?

- Като цяло икономиката на България се развива добре. Икономиката на Сливен също се развива добре. Това можем да заключим от рекордно ниските нива на безработицата в общината, които има към момента. Ако приемем намаляването на безработицата и увеличаването на работните места за първи етап, според мен е време за качествена промяна – т.е. не толкова за увеличаване броя на работните места, а за създаване на по-добре платени работни места. В тази посока са усилията ни, както и плановете ни за изграждане на индустриален парк край Сливен.

В тази посока са и общите ни действия с Община Ямбол да представяме двата региона като един икономически район, с който да привлечем вниманието на инвеститорите. Освен богата история, Сливен има голям потенциал за развитие в бъдеще.

- Туризмът образува между 11 и 13 процента от БВП на България, което до голяма степен се дължи на усилията на хората в общините. Какви видове туризъм развива Община Сливен?

- Сливен е град с богата култура, богата история и красива природа. Най-вече е известен, разбира се, с възрожденските си традиции и с това, че е люлката на индустриалното производство в България. Логично – културният туризъм е един от най-атрактивните за нашия град. В този смисъл са и намеренията ни да инвестираме в нашите музеи, в къщите-музеи на Добри Чинтулов, на Сливенския бит, първата текстилна фабрика в България на Добри Желязков и др.

Освен това Сливен има лесно достъпна и красива планина. Природен парк „Сините камъни“ се намира непосредствено до града и е едно от любимите места на хората не само в Сливен, но и в цяла Източна България. Имаме проект да обновим въжената линия, която води до местността Карандила – любима дестинация за туристите.

В миналото известен балнеолечебен курорт са били Сливенските минерални бани –потенциал, който не използваме достатъчно. Убеден съм, че има светло бъдеще и пред тази възможност за туризъм в Сливен.

- Кандидатствахте с проект по Оперативна програма „Региони в растеж“ за изграждане на два кризисни центъра – за жертви на домашно насилие и за временно настаняване на бездомници. Кои са другите ключови проекти с европейско финансиране, които Общината ще реализира през 2020 г.?

- Споменах вече за намерението ни за инвестиции в туристическата инфраструктура, но най-големите проекти, които предстоят, са свързани с околната среда. На първо място това е големият воден проект за инвестиции във ВиК-инфраструктурата и пускане в експлоатация на пречиствателната станция за питейни води. По този проект работим от три години и през 2020 г. предстои да започне и реалното изпълнение.

Продължаваме с инвестициите в сферата на транспорта чрез изпълнението на още един проект, свързан с околната среда. Предстои закупуване на нови тролейбуси и електробуси за пътническия транспорт в Сливен, с което изпълняваме политиката си за подобряване на транспортната инфраструктура и поддържането на висок екологичен стандарт.

- Освен като Града на стоте войводи, Сливен е известен и като град с характерен за района силен вятър. Разкажете ни за ветропарковете на територията на Общината. Ефективни ли са? Създават ли екологични проблеми?

- Нямаме данни за конкретни проблеми, създадени от ветропарковете. Като цяло на територията на Община Сливен има създадени доста ветрогенератори. Освен това са изградени и големи фотоволтаични паркове. Интересът към производството на енергия от възобновяеми източници продължава да е голям. Радвам се, че има такъв интерес и ние като община подкрепяме производството на чиста енергия.

- Осъществявате ли партньорски програми с други общини в България и ЕС?

- Имаме обща инициатива с Община Ямбол да представяме двете общини като един регион. Тук е много важно намерението ни и ангажимента от страна на министъра на регионалното развитие и благоустройството пътят между Сливен и Ямбол да бъде разширен, за да стане 4-лентов. През следващия програмен период ще се работи по този въпрос, което би позволило на двата града на практика да работят като един голям град.

Търсим партньорство и с други градове в Европейския съюз. Миналата година проведохме голям икономически форум в Сливен, заедно с Ниш (Сърбия) и Бидгошч (Полша). Бидгошч е град, с който Сливен е имал отношения още преди промените. Надяваме се тези отношения да се задълбочат, да обменяме добри практики и опит с добре развиващите се Ниш и Бидгошч.

- Кое е любимото ви място в града?

- Много места в Сливен са ми любими. В града, както при всички хора, особено с малки деца, ми е много приятно да се разхождам в парковете. Като всички сливналии съм закърмен с любов към планината и към Карандила.

- Има ли Сливен грижливо пазени тайни, за които не можем да прочетем никъде?

- Не знам дали вашите читатели знаят, че Сливен има една от най-богатите колекции от художествени произведения в България. Сигурен съм, че всеки би могъл да намери нещо за себе си в богатите художествени галерии на Сливен.

Любопитен факт е, че в началото на XX век Сливен е бил градът с най-много милионери на глава от населението в България заради бурното развитие тогава на текстилната промишленост, която продължава и до днес да бъде гръбнакът на индустрията в Сливен. Тогава тази индустрия е била във възход в Европа, а Сливен е бил столицата на текстилното производство. И днес можете да видите запазени къщите на сливенските индустриалци от миналото.

Интервю на кмета Стефан Радев пред европейския портал за общини themayor.eu

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев