АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. НИКОЛАЙ РАДУЛОВ: ЗАПИСИТЕ С ПРЕЗИДЕНТА И ГЕНЕРАЛА СА НЕЗАКОННИ

Николай Радулов
31.01.2020 / 12:54

Ако това СРС е използвано, би следвало в рамките на 10-дневен срок или да се създаде веществено доказателство, или всичко, което е свързано с този способ, да бъде унищожено, обясни проф. Николай Радулов и заяви, че ако не бъде унищожено, е престъпление.

Това не са някакви СРС-та, а някакви откъси - части, парчета. СРС по никакъв начин не могат да бъдат рязани и манипулирани, защото това ще означава, че разговорите не отговарят на това, което ние слушаме. Това е забранено.

Според Радулов "и старият, и новият закон дават едно неограничено право на подслушване, на който и да било български гражданин на територията на страната".

"Тактически ход на службите е да подслушват на ръба на закона лица, които са свързани с интересуващи ги други лица", допълни професорът.

Радулов е категоричен, че записите може да са резултат от скърпване от най-различни телефонни разговори. "Ние не сме сигурни и за участниците в тези разговори, и след като имаме приключило дело, е очевидно, че до явяване в съда не е стигнало", каза той.

Ако това СРС е използвано, би следвало в рамките на 10-дневен срок или да се създаде на негова база веществено доказателство, или документите, материалите и всичко, което е свързано с този способ, да бъде унищожено, обясни проф. Николай Радулов и заяви, че ако не бъде унищожено, е престъпление.

"Практика е да се бавят с унищожаването на такива материали, защото твърдят, че има много и има процедура. Несъмнено е, че е престъпление използването на такива материали, който и да разрешава огласяването им", смята той.

Подхвърлянето в публичното пространство на някакви недовършени фрази може и да има някакви цели, завърши Радулов.

Теодор Славев от Института за правни инициативи коментира също пред БНР, че "в кампанията си за главен прокурор Гешев имаше възможност много пъти да тълкува разделението на властите, но очевидно не го е разбрал, защото президентската институция е особена - имунитетът и мандатът е особен. Не случайно конституционният законодател е предвидил президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат разследвани по реда на наказателното производство - именно заради такива случаи".

Славев коментира, че има основание по чл. 175, ал. 5 от Закона за съдебната власт Висшият съдебен съвет да разгледа случая и би могло да се твърди, че има основания Иван Гешев да бъде отстранен, защото има незаконни действия на прокуратурата, но точно прокуратурата пък би трябвало да каже, че тези действия са незаконни.

"Стана ясно, че записите са правени през април 2019 г., а тогава имаше друг главен прокурор. Означава ли, че г-н Сотир Цацаров е разпъвал чадър над президентството и над други институции?

Второ - на 31 юли 2019 КПКОНПИ излиза с решение, че спрямо Румен Радев няма конфликт на интереси. Това означава ли, че върху комисията е оказван натиск и съответно би ли трябвало да бъде разследван предишният ѝ председател, а и сегашният, ако това е в случай на продължаващо престъпление оказан натиск", обясни Теодор Славев.

И според него записите са незаконни и са съшити с бели конци, а СРС-тата са предупреждение към президента да не предлага твърде радикални неща като промени в Конституцията, свързани с отчетността на главния прокурор.

Славев уточни, че е станало ясно, че по инициатива на ДАНС е подслушван натовски генерал (Цанко Стойков - командир на ВВС, бел.ред.), а не по инициатива на КПКОНПИ, която е оправомощена да поиска използването на СРС.

Бюрото за контрол на СРС трябва да бъде сезирано, за да се произнесе по какъв начин са събрани и има ли нередност, категоричен е той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев