АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ДУРАНКЕВ: ТЕХНИЧЕСКИ СМЕ ГОТОВИ ЗА ЕВРОЗОНАТА, ИКОНОМИЧЕСКИ - ПОЛУ, А ПОЛИТИЧЕСКИ - ДОНЯКЪДЕ

Боян Дуранкев
31.01.2020 / 13:07

Технически страната ни е готова за Еврозоната, икономически е полуготова, а политически е до някъде узряла. Това каза за Агенция „Фокус“ икономистът и преподавател в УНСС проф. Боян Дуранкев. По думите му, Еврозоната не е толкова страшна, колкото си мислим, стига да се предприемат правилните мерки. За жалост през последните 30 г. няма координация за решаване на общи проблеми и издигане на икономиката и държавата ни, коментира той.

„Всичко зависи от развитието на българската икономика, от вписването ѝ в икономиката на ЕС и в икономиката на страните членки, които са в Еврозоната. На този етап е достатъчно да спре напливът с преобръщане на личните левове в евро. Спокойствието за годината е осигурено. Трябва да се мисли какво е необходимо да се направи, за да може българската икономика да стане по-конкурентоспособна и то не с обработката и създаването на авточасти или други дреболии, а с развитието на сектори, които да са най-малко три на брои и да са стратегически за бъдещето на страната ни“, обясни той.

Според Боян Дуранкев са необходими промени и европеизация, както и нов начин на управление в новото десетилетие. Европейския съюз е в позиция на очакване на промени, обясни той, като уточни, че е започнат сериозен разговор за единна минималната работна заплата за целия ЕС. Минималната работна заплата в България трябва да се промени и да е около 760 лв., но този проблем ще бъде решен през 2024 г., добави проф. Дуранкев. Икономистът изрази надежда политическата класа и бизнеса да стиснат ръцете си и да вървят напред към по-добро бъдеще на ЕС, на България и на всеки български гражданин.

Европейската икономика и тази на Великобритания не са готови за Брекзит, смята проф. Боян Дуранкев. Според него, Европейския съюз от една страна е съюз, но в други отношения не е. Вземат се много по-солидни мерки на национално и наднационално ниво, ако това не се прави общността престава да бъде съюз, а съвкупност от държави, всяка от които дърпа към себе си, обясни той.

„Без координация и без планове ЕС е обречен на тотален провал. Само като обеца на ухото е Брекзит, с който днес Великобритания се гордее, но не и ЕС, тъй като се очакват солидни сътресения, на страните, които останаха в съюза. Припомням, че държавите-членки имат огромен дефицит с Великобритания, а тя има дефицит с Германия. От тази година се очакват сътресения, а те винаги изникват тогава, когато е необходима промяна“, коментира икономистът.

Проф. Боян Дуранкев даде пример с Полша, която настоява за повече Еврофондове, Унгария, която се дърпа в друга посока и България, която гледа да угоди повече на „големия брат“, отколкото на партньорите в ЕС. По думите му Брекзит ще нанесе удари по европейската икономика. Той изрази надежда новото управление на ЕС да докара по-добра координация.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев