АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ ОДОБРИ СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА БРЕКЗИТ

Найджъл Фарадж -  Европейската комисия работи срещу интереса на гражданите си. и определи еврото като „стъпка към реална катастрофа, която задълбочава съществуващите културни разделения между Запада и Изтока“
29.01.2020 / 20:47

Депутатите в Европейския парламент окончателно гласуваха споразумението за излизане на Великобритания от Европейския съюз.От гласували 683 депутати, подкрепа за документа дадоха 621, 49 бяха „против“, а 13 се въздържаха.

Председателят на комисията по външни работи Дейвид Макалистър нарече Брекзит „историческа грешка“, а много от изказалите се британски евродепутати заявиха, че един ден ще се върнат обратно в Европарламента.

След вота голямата част от тях се уловиха за ръце и запяха световно известната шотландска песен „Олд ланг сайн“, известна на български като "Старата любов" по стихове на Робърт Бърнс.

Преди гласуването противници на Брекзит, в т.ч. и британски евродепутати от левицата, си направиха колективна снимка с шалове с надписи „Винаги единни“ с британския флаг от една страна и на ЕС от другата.

„Живеем във време, когато лъжите и популизма често надделяват над здравия разум. И е странно, че това се случи в именно страната, създала понятието „здрав разум“, коментира пред „Хоризонт“ евродепутатът от прогресивния алианс на социалистите и демократи Сергей Станишев.

„Тъжно е да се види, че си тръгва велика нация, която два пъти е освобождавала Европа“, каза председателят на работната група по Брекзит Ги Верхофстат. Той подчерта, че оттеглянето на Обединеното кралство не е започнало преди 3 и половина години, а далеч по рано с налагане на вето от страни, които са с единия крак в Общността, с другия – вън, като са вътре само за облагите.

„Брекзит е урок за ЕС. Трябва да се направи дълбока реформа без единодушно гласуване и вето“, бе категоричен той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отново повтори предложението си за нулеви квоти и нулеви мита, което да залегне в търговското споразумение за бъдещите отношения.

„Само че при условие, че британските и европейските бизнеси се състезават на равна основа. Със сигурност няма да изложим нашите фирми на риск от нелоялна конкуренция“, подчерта тя.

Прогнозата на евроскептика Фарадж

Сутринта при засилен интерес и аплодисменти от съмишленици брифинг даде яркоизявеният Брекзитър - евродепутатът Найджъл Фарадж. Като заяви, че е му е омръзнало да бъде клоуна-злодей в ЕС, когото да освиркват винаги около 500 души, когато вземе думата, той поясни, че е превърнал оттеглянето на Великобритания от Общността в своя кауза. Това станало, след като негативният вот срещу Конституцията на Европа във Франция и Холандия през 2005 г. не е бил зачетен, а този документ просто бил превърнат в Лисабонски договор - действащия в момента документ.

„И в този момент почувствах, че това е антидемократична и лоша структура. Сега виждам това с експанзионистичните и милитаристични амбиции. Това е много опасен политически проект, с хора, които разполагат с целия контрол, а това означава безотчетна власт“, каза Фарадж.

Той подчерта, че Европейската комисия работи срещу интереса на гражданите си. и определи еврото като „стъпка към реална катастрофа, която задълбочава съществуващите културни разделения между Запада и Изтока“.

В тази насока той определи като следващи отцепници от Общността Дания, Полша и Италия.

„Дали ще е Дания, Полша или Италия, не знам. Но бих посочил тези три. Начинът, по който поляците биват обиждани като хора от Тимерманс, е повече, отколкото могат да понесат за тяхната трудна и смутна история. Само преди 30 години те бяха управлявани от комунистическа система. И сега в Брюксел имаме система, която много прилича на тази, която те напуснаха - по отношение на начина, по който се вземат решенията“, каза Фарадж.

Той определи датската икономика като „твърде сходна с британската“ и припомни, че тя не е дори в еврозоната.

„Колкото до Италия, ако имаме следваща банкова криза, и на тях ще им дойде твърде много“, заключи той и заяви, че Брекзит поставя началото на нова конфигурация в Европа.

За Фарадж е по-добре Обединеното кралство да напусне без сделка, отколкото с лоша сделка. Иначе, на въпрос за евентуален референдум за независимост в Шотландия, той каза, че няма да се противопостави:

„Ако Шотландската национална партия реши да проведе кампания за независимост, аз ще уважа това. Защо не? Те могат да се превърнат в регион на ЕС, както и Балканите. Това са изцяло фалшиви перспективи. Точно това се опитва да продаде на хората Никола Стърджън“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев