АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УСТАНОВЕНИ СА ДВЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ В ДОМА ЗА ХОРА С ДЕМЕНЦИЯ, УВОЛНЯВАТ ВИНОВНИТЕ

Атанас Илиев, прокурор в Районна прокуратура-Пловдив
21.01.2020 / 11:18

Прокуратурата в Пловдив проверява Центъра за настаняване на възрастни хора с деменция след случаи за насилие и грубо отношение. Центърът е част от социалните услуги, които предоставя община Пловдив. Виновните служители ще бъдат уволнени, съобщава БНТ.

"На настоящия етап проверката касае две констатирани от нас престъпления. Едното е т.нар. злепоставяне, което означава да бъдат поставени в опасност възрастни, болни хора, които са в невъзможност да се самоопазват, по такъв начин, че да бъдат поставени в някаква опасност и не им е оказана помощ, както и за принуда. Принуда в случая намираме, че е упражнена спрямо хора, карани да вършат нещо, което очевидно е извън тяхната воля. Наказанията, които за тези две престъпления предвижда Наказателния закон са съответно 3 и 6 години лишаване от свобода", обяви пред БНТ Атанас Илиев, прокурор в Районна прокуратура-Пловдив.

Проверката на прокуратурата започна вчера и се извършва от Криминална полиция. В дома за хора с деменция влязоха и от общината, въпреки че тяхната проверка е започнала още миналата седмица и ще обхване всички социални услуги на територията на общината.

"По заповед на кмета на град Пловдив започнахме бърза проверка на всички социални заведения, на всички места където се ползват социалните услуги. Нещата се развиват много бързо и ние ангажираме един голям екип от общината, който да проучи каква е ситуацията навсякъде. Днес започва организиране на среща на членовете на семействата, чиито родственици се намират тук", обясни пред БНТ Анести Тимчев, зам.-кмет на община Пловдив.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев