АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОЙКО БОРИСОВ, ДОНАЛД ТРЪМП И ГРЕТА ТУНБЕРГ ЩЕ УЧАСТВАТ ВЪВ ФОРУМА НА БОГАТИТЕ И СИЛНИТЕ В ДАВОС

Снимка: Фейсбук профил на премиера Бойко Борисов
21.01.2020 / 10:56

"Пристигнах в Швейцария, където ще участвам в 50-ата Годишна среща на Световния икономически форум в град Давос. Темата на тазгодишната среща, която ще се проведе в периода 20-22 януари, е „Заинтересовани страни за един кохерентен и устойчив свят”. Във форума ще има около 3000 участници, сред които президентът на САЩ Доналд Тръмп, канцлерът на Германия Ангела Меркел и председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард. По време на визитата ми в Давос ще участвам в различни дискусии и ще проведа редица двустранни срещи", съобщи снощи премиерът Бойко Борисов на страницата си във Фейсбук.

Американският президент Доналд Тръмп пристига в Давос, две години след първото си участие във форума, на фона на започналия по същество в американския Сенат процес по импийчмънт срещу него.

Британският премиер Борис Джонсън обаче нареди на министрите си да си останат в Лондон и да се фокусират върху периода след Брекзит, пише "Фигаро".

Що се отнася до Еманюел Макрон, който представи визията си за света през 2018 г., името му не фигурира сред 53-та държавни и правителствени лидери, които тази година ще участват във форума в Давос. Френският президент ще прекара по-голяма част от седмицата в Близкия изток и по този начин ще избегне появата си в клуба на богатите и силните, който се възприема зле в обзетата от социално напрежение Франция.

Тази година световният икономически форум в Давос събира 3000 участници от 117 държави, 1700 бизнесмени, политически лидери, учени, икономисти, както и екоактивисти и представители на хуманитарни организации, които ще обсъждат големите предизвикателства пред човечеството.

Миналата година в звезда в Давос се превърна една 16-годишната девойка - Грета Тунберг, която отиде в швейцарския курорт, за да протестира пред силните и богатите срещу измененията на климата. Тази година обаче президентът на Световния икономическия форум Клаус Шваб е уловил тенденциите и е поканил Грета заедно с още девет младежи от цял свят, които още не са известни, но са ангажирани с екологични или социални каузи. "Надявам се, заяви г-н Шваб, че след петдесет години тези младежи ще кажат за нас: "Можехме да разчитаме на вас", съобщава още "Фигаро".

Грета Тунберг ще говори на кръгла маса в Давос, провокативно наречена "Как да избегнем климатичния апокалипсис". Грета и другите млади екоактивисти ще поискат от представителите на всяка компания, банка, институция или правителство веднага да спрат инвестициите и другите субсидии в енергията от изкопаеми горива.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев