АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДНЕС ПОЧИТАМЕ СВЕТИ ЕВТИМИЙ - ПАТРИАРХ ТЪРНОВСКИ

Свети патриарх Евтимий Търновски
20.01.2020 / 08:12

Българската православна църква почита днес паметта на Свети Евтимий - патриарх Търновски. Свети Евтимий е роден около 1327 г. в знатен род от старата българска столица Велико Търново.

Съвсем млад се присъединява към монашеското братство на Килифаревския манастир, ръководен от Теодосий Търновски. По онова време манастирът е известен книжовен център с голямо значение за Средновековна България и за другите славянски народи. В него заедно с Евтимий се учат видни богослови, литератори и историци, информира БТА.

После младият Евтимий дълго време учи във Византия, но разочарован се завръща в родината си и се усамотява в пещера, недалеч от Велико Търново.

Там построява църквата "Св. Троица". Около нея се събират негови ученици и създават манастир. В него Евтимий се заема с отговорната задача за подобряване на българския правопис въз основа на езика на първоучителите - Светите братя Кирил и Методий.

Извършва езикова реформа, като изгражда и установява литературен език, съзнателно отдалечен от говоримата реч, чрез който "изкуството да се плетат думи" достига съвършенство.

Патриарх Евтимий Търновски се счита и за един от най-изтъкнатите средновековни български преводачи. След избирането му за патриарх през 1375 г. Евтимий продължава да развива книжовна дейност. Превежда литургии, съчинява жития на български светци, пази ревниво православното наследство от еретични посегателства, полага грижи за бедни и страдащи.

Прави и реформа на българските богослужебни книги, за да станат те по-разбираеми и да достигат до съзнанието и ума на вярващите.

При падането на Велико Търново под робство през 1393 г., Свети патриарх Евтимий остава като последен бранител на българската православна вяра и държава. Заради смелостта си е осъден на смърт, обаче става чудо и когато турският палач вдига ръка да го посече, ръката му се вцепенява, а мечът пада на земята. Последният български патриарх е заточен и умира около 1402 г.

Свети патриарх Евтимий Търновски е канонизиран от Българската православна църква през 15-и век и оттогава е включен в нейния празничен календар, а на 20 януари паметта му се почита и от другите православни църкви.

У нас особено тържествено празникът се чества в манастира "Св. Троица" край Велико Търново, където светецът е работил със своите сподвижници.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев