АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪДЪТ ОСТАВИ ОКОНЧАТЕЛНО НЕНО ДИМОВ В АРЕСТА

Нено Димов
16.01.2020 / 19:49

Съдът остави окончателно бившия министър на околната среда и водите Нено Димов в ареста. Апелативният специализиран наказателен съд заседава повече от четири часа и накрая потвърди решението на първа инстанция, съобщи news.bg.

Според Апелативния специализиран наказателен съд може да се направи обосновано предположение, че Нено Димов е извършил престъплението безстопанственост, като не е ограничил ползването на вода за промишлени нужди от яз. "Студена". Това е било в правомощията му като министър на околната среда и той не е делегирал правата си на друг, съобщи БНТ.

Според съдебния състав отговорността в случая е на Нено Димов, а не на служителите, които са изготвяли и съгласували графиците за водоползване. Имало е прогноза, че в края на 2019 язовирът ще бъде с около 3 млн. кубика вода и Нено Димов бил запознат с тази прогноза.

Ежедневно в екоминистерството е подавана информация за нивото на "Студена". От пролетта на 2019 било очевидно, че нивото на язовира намалява драстично.

В кабинета на Димов е имало документи за притока и разхода на вода от "Студена" за последните 10 години. Намерен е и доклад за ситуацията с язовира. Това доказва, според съда, че Димов е бил добре информиран за ситуацията.

Нено Димов вече не е министър и не може да влияе на служители в МОСВ, но може да попречи по друг начин, смята съдът.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев